I en artikel i New York Times skriver tidningen att de möjliga ekonomiska vinsterna till följd av Sveriges coronastrategi inte väger upp landets höga dödstal. Effekterna på samhället beskrivs som ”självförvållade” av en expert. 

ANNONS

I artikeln, vilken publicerades under tisdagen, intervjuas Jacob F. Kirkegaard, ekonomisk analytiker på Peterson Institute for International Economics.

Han säger bland annat att ”Landet har bokstavligen inte tjänat något” på sin strategi och att ”Det är självförvållade skador och de har inga ekonomiska vinster”.

Tidningen målar också upp scenariot där ekonomiska vinster kan utvinnas genom en mer uppsluppen coronastrategi som ett falskt scenario. Sverige, skriver tidningen, har betydligt högre dödstal än andra länder men väldigt små ekonomiska vinster.

”Varnande exempel”

Som ett exempel på vad tidningen klassar som Sveriges blygsamma ekonomiska framsteg poängterar tidningen att Riksbanken spår en ekonomisk nedgång under året på 4,5 procent. I grannlandet Danmark däremot, beräknas ekonomin enbart sjunka 4,1 procent.

Sajten fPlus skriver att detta är prognoser vars utfall kan ändras, något prognoser från början av året vittnar om.

ANNONS
ANNONS

New York Times artikel har den föga smickrande rubriken ”Sverige har blivit världens varnande exempel”.

Läs mer: Bullerby-idyllen har fått sunk-stämpel [Dagens PS]