Enligt en ny studie mer än haltar Rysslands ekonomi – den uppges vara ”katastrofalt förlamad”, rapporterar medier.

ANNONS

Sanktionerna från väst efter Rysslands invasion och pågående krig i Ukraina har slagit hårt mot den ryska ekonomin.

Enligt den nu aktuella studien, som uppges vara den första i sitt slag, är den ryska ekonomin stillastående och oförmögen att resa sig från fördärvet.

Bakom studien står amerikanska Yale-universitet och Euronews och Deutsche Welle rapporterar om den, berättar Omni ekonomi.

Från den ryska ledningens högkvarter Kreml i Moskva är bilden att rysk ekonomi håller sig flytande, men dessa uppgifter uppges vara en sanning med modifikation.

De medier som rapporterar vad Kreml vill om ekonomin i Ryssland anses av experterna – som anser sig veta bättre – agera slarvigt, överdrivet och orealistiskt, framgår det.

I själva verket hukar den ryska ekonomin under ”utbudsbrist”, enligt studien och den ryska importen har enligt samma studie totalt kollapsat.

”Trots Putins vanföreställningar om självförsörjning och importsubstitution har den ryska inhemska produktionen avstannat helt utan kapacitet att ersätta förlorade företag, produkter och talanger; urholkningen av Rysslands inhemska innovations- och produktionsbas har lett till skyhöga priser och konsumentångest”, skriver Yale-teamet.

Ryssland kommer enligt rapportförfattarna inte att komma ur sin ekonomiska kris så länge de allierade upprätthåller sina sanktioner, heter det.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Ukrainas motoffensiv tar fart mot Cherson [Dagens PS]

Läs även: Enorm gasledning mellan Ryssland och Kina [Dagens PS]

Läs också: Ryska krigsbrott kan lyftas i Haag redan i år [Dagens PS]