Ryssland och Kina bygger just nu de sista etapperna av en enorm gasledning, “Power of Siberia”, skriver CNBC. Nu kommer den viktiga industristaden Shanghai att få gasen direkt levererad genom ledningen.

ANNONS

Ledningen löper längs Kinas östra delar och kommer att förse Beijing och Shanghai med gas. Redan 2019 började ledningen tas I bruk, men nu är den snart fullt utbyggd, skriver CNBC.

Det är ryska Gazprom och kinesiska China National Petroleum som gemensamt har byggt ledningen under åtta års tid. ”Power of Siberia” är alltså inget plötsligt påfund, men färdigställs vid en tidpunkt då de europeiska sanktionerna gör att Ryssland behöver nya marknader för sin naturgas. Kina har å sin sida sökt olika sätt att komplettera sin energimix.

Gasledning: 10 miljarder kubikmeter gas per år

Motsvarande 55 miljarder dollar har Ryssland investerat i det nya projektet, men enligt kinesiska data har importen av gas hittills bara genererat 3,8 miljarder dollar fram till 2021. Det är en summa som steg avsevärt det senaste halvåret. Men Ryssland har ändå tappat stora inkomster från sin export till sådana länder som ligger utanför det tidigare Sovjetimperiet.

I februari i år kom Kina och Ryssland överens om ett årligt avtal, där Kina förbinder sig att köpa 10 miljarder kubikmeter rysk gas per år. Under 25 års tid kan det generera 37,5 miljarder dollar till Ryssland. I dagsläget kommer mycket av Kinas importerade gas från Turkmenistan.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Så drabbas Sverige av gaskrisen: ”Första året värst” [Dagens PS]