Investeringar i fossilindustrin har varit en dålig affär under 2010-talet. Det visar en ny rapport från Carbon Tracker som samtidigt håller fram de som satsat på hållbart som vinnare.

Den nya rapporten visar nyemissioner 2010-2020.

Under tioårsperioden utklassar fossilindustrin hållbara investeringar. Hela 5,6 biljoner kronor satsades på fossila källor, medan förnybart och miljöteknik enbart nådde upp till en tiondel av det – med omkring 500 miljarder kronor, skriver Aktuell Hållbarhet. 

Gröna investeringar ökade i värde

Men siffrorna blir, om än, mer intressanta när det står klart att värdet för de fossila investeringarna har sjunkit drastiskt med 1 biljon, samtidigt som värdet på de gröna investeringarna rusade med 670 miljarder kronor.

Antalet konkurser inom olje- och gassektorn har ökat de senaste tre åren, samtidigt som regeringar, företag och delägare säljer av sina innehav.

Trots att oljepriset och aktierna inom fossilbranschen gått upp sedan början av året så är den långtgående trenden, enligt finansanalytikerna på Carbon Tracker, att fossilindustrin kommer att få vänja sig vid högre lånekostnader framöver.

Enligt dem är övergången till hållbara källor här för att stanna.

Läs mer: Studie: ”Fossila bränslen värdelös bubbla”

ANNONS
ANNONS