”Det råder inget tvivel om att banken borde reagerat”, säger expert.

ANNONS

Danska Ekstrabladet berättar att det rör sig om en svindelhistoria med en dansk kvinna i huvudrollen. Den 64-åriga kvinnan misstänks ha fört över minst 111 miljoner danska kronor från socialstyrelsen i landet till sitt eget konto.

Kvinnan använde enligt uppgift Danske Bank för att kunna genomföra brottet. Ekstrabladet har tagit del av interna utredningsdokument som bekräftar misstankarna om svindeln.

Jakob Dedenroth Bernhoft, som är penningtvättsexpert, säger att avslöjandet inte precis kom lägligt för Danske Bank, som redan utreds för en betydligt mer omfattande penningtvättshärva, som bland annat kostat både vd:n och chefsjuristen jobbet.

ANNONS
ANNONS

”Det råder inget tvivel om att banken borde reagerat om en statsanställd plötsligt börjar motta så stora belopp, för det är tal om ovanliga, misstänkta transaktioner som banken borde undersökt. I synnerhet om beloppen blir överförda från hennes egen arbetsgivare”, säger Jakob Dedenroth Bernhoft till Ekstrabladet och får medhåll av den danska finansinspektionens penningtvättschef Stig Nielsen, som  slår fast att det mest naturliga är att banken reagerar om ”en vanlig löntagare får in så här stora belopp på sitt konto”.