Ett ny miljonärsskatt sågas på bred front. ”Jag ser det här som finansministerns fria fantasier”, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

ANNONS

Den nya miljonärskatten, som backas upp av bland annat finansminister Magdalena Andersson, lades fram i en DN Debatt artikel under lördagen. 

Minska klyftorna

Skatten ska enligt finansministern minska de ekonomiska klyftorna i Sverige.

Samtidigt haglar kritiken mot förslaget.

”Den driver kapital, investeringar, företagande och jobb ur Sverige, det är dåligt”, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, till Di. 

Samtidigt tror han inte att Socialdemokraterna kommer få igenom ett sådant förslag i riksdagen och kallar Magdalena Anderssons utspel för ”finansministerns fria fantasier”.

ANNONS
ANNONS

”Socialdemokraterna borde lägga sin värdefulla tid på annat, på områden där det faktiskt finns en väg till majoritet och att kunna genomföra politiken”, klargör han.

Sågar skatten

Även Frida Bratt, sparkekonom på Nordnet, sågar en ny miljonärskatt.

”Man säger att det ska beröra miljonärer, men det är idag ett väldigt brett begrepp. Många sparar privat till sin pension, är de miljonärer? Ska tjänstepensioner ingå? Det skapar oro när man går ut med sådant här och inte kan vara mer specifik”, säger hon.

Den så kallade ISK-skatten har höjts förut och ytterligare en miljonärsskatt kan träffa fel menar Frida Bratt.

”Den skulle inte nödvändigtvis drabba de som Socialdemokraterna anser vara de rika. De allra mest förmögna sparar inte på ISK, utan det är vanliga pensionssparare som man träffar och det tycker jag är olyckligt”, säger hon.

Samtidigt som S vill rulla ut den nya miljonärskatten så vill partiet undanta bostäder i den nya skatten.

ANNONS
ANNONS

Spara i bostäder

En konsekvens som då, enligt Frida Bratt, kan bli att människor sparar mer genom bostäder.

”Det är inte heller helt lyckat, med tanke på att vi redan har rätt uppumpade bostadspriser.”

Läs mer: Di: Ny bankskatt skadar – skrota den