Di: Ny bankskatt skadar – skrota den, skriver tidningen på ledarplats. Så här lyder argumentet för det.

ANNONS

Den heter inte längre bankskatt utan riskskatt och tanken är att banker ska betala skatt på skulder i utländska filialer, som Ekot i Sveriges Radio rapporterade om i går och som Dagens PS uppmärksammade.

Men Tobias Wikström, ledarskribent i Dagens Industri, ser inget i den nya promemorian som motiverar pålagan. Han hittar ingen ”trovärdig förklaring till att skatten är nödvändig och att den åstadkommer det skydd vid finansiella kriser som uppges vara målet”, konstaterar han.

Det är ”märkligt”, C och L

Han tycker också att det är ”märkligt ” att regeringens stödpartier Centern och Liberalerna gått med på att föra fram den föreslagna bankskatten, som nu är ute på remiss.

”Det är en skatt som har sågats av remissinstanserna, som endast drar in några få miljarder om året och som riskerar att få skadliga effekter. Den förra varianten av pålaga på bankerna fick hela Nordea att flytta sätet till Finland. Regeringen ändrade sig sedan, men då var det för sent”, skriver Wikström i Di.

Han undrar om de 5 miljarder det handlar om i skatt verkligen är värt risken ”att göra Sverige till ett mindre attraktivt investeringsland?”

Då flyttade Nordea till Finland

Finansminister Magdalena Andersson (S) är av en annan åsikt:

”Bankerna utgör en risk för ekonomin, och det kan kosta skattebetalarna stora pengar att rädda bankerna”, säger Andersson.

ANNONS
ANNONS

När Magdalena Andersson tidigare viftade med en bankskatt hotade storbanken Nordea att flytta huvudkontoret till Stockholm, vilket banken också gjorde verklighet av.