Efter Reddit-användares blandade framgångar i att haussa aktier lanserar nu en amerikansk firma en fond som ska investera i de bolag det pratas mest om på nätet.

Vaneck Associates lanserar på torsdagen den börshandlade fonden Vaneck Vectors Social Sentiment ETF som ska handlas under koden Buzz.

Fonden ska följa ett index som samlar in data om vilka aktier som oftast nämns på nätet – exempelvis i nyhetsartiklar, blogginlägg och inlägg på sociala medier, rapporterar Bloomberg News.

Nya databaser

”Twitter, Reddit, Stocktwits och ett dussintal andra plattformar har etablerade grupper där investerare kan diskutera aktier”, säger Ed Lopez, chef över börshandlade fonder på Vaneck.

Enligt Ed Lopez är de nya online-plattformarna att betrakta som ”alternativa databaser” som investerare använder för att skapa högre avkastning.

ANNONS
ANNONS

Missar småbolagen

Fonden är dock begränsande för de sparare som vill hoppa på nästa rusning som liknar årets hajp i bolag som Gamestop.

Indexet som fonden följer inkluderar inte bolag med ett börsvärde under 5 miljarder dollar och ett bolags omnämningar mäts under en period på tolv månader.

Som ett led i inkluderingskraven är sociala medie-plattformen Twitter, bettingbolaget Draftkings och biltillverkaren Ford Motor på toppen i indexet.

Läs mer: Robinhood vill börsnoteras trots Gamestop-härvan [Dagens PS] >>