Fintech-bolaget Robinhood ska börsnoteras. Samtidigt väntar 49 stämningar mot företaget angående Gamestop-härvan.

annons
annons

Enligt Bloomberg har Robinhood börsnotering i tankarna, och kan ansöka ”inom veckor”. Fintech Futures skriver att de planerar att skicka in papper för sin IPO så snart som den här månaden.

Samtidigt har bolaget 49 stämningar emot sig efter turerna kring aktien Gamestop i januari och februari. Bland annat stäms företaget av föräldrarna till en 20-årig man som begick självmord när han trodde att han förlorat 730 000 dollar, vilket i efterhand visade sig vara fel, rapporterar New York Times.

Aktien steg från 4 dollar till 483 dollar

Det hela började på nätforumet Reddit med diskussioner om att aktien i det amerikanska dataspelsförsäljningsföretaget Gamestop var undervärderad. Samtidigt hade stora hedgefonder blankat aktien, alltså att satsa på att aktien skulle falla i värde.

Småspararna spred Gamestop-haussen på sociala medier och köpte aktier i stora mängder, även i Sverige. Aktien steg, och hedgefonderna såg sina satsningar misslyckas.

Många av småspararna handlade på Robinhood, som den 28 januari begränsade handeln i Gamestop-aktien och andra företag som också drogs med i rusningen som amerikanska biografföretaget AMD och finska teknologibolaget Nokia.

Gamestops aktie hade då rusat med flera tusen procent, från 4 dollar per aktie till 483 dollar per aktie.

Kan värderas till 33 miljarder dollar

Enligt Robinhood stoppades handeln för att de inte hade tillräckligt med likvida medel enligt de regler som tillsynmyndigheterna kräver. För att åtgärda problemen gick företaget ut på en snabb investeringsrunda och fick in 3,4 miljarder dollar i kapital på en vecka, mer än de fått in totalt sedan starten 2013.

ANNONS
ANNONS

Turerna kring handeln i Gamestop utreds också av amerikanska myndigheter, närmare bestämt Financial Industry Regulatory Authority (Finra) och Securities and Exchange Commission (SEC).

Men trots stämningarna går Robinhood alltså vidare mot en börsnotering. Företaget sägs enligt Fintech Futures kunna komma upp på en värdering på 33 miljarder dollar.

Läs mer: Efter kundupproret – Robinhood gör nyemission – Dagens PS