Dagens PS

Nvida avslöjade nytt super AI-chip – aktien föll

I natt svensk tid lanserade Nvidas vd Jensen Huang bolagets nya superchip Blackwell. Trots en rad nya kraftfulla egenskaper så backade aktien i efterhandeln.
I natt svensk tid lanserade Nvidas vd Jensen Huang bolagets nya superchip Blackwell. Trots en rad nya kraftfulla egenskaper så backade aktien i efterhandeln (Foto: Eric Risberg/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 19 mars 2024Publicerad: 19 mars 2024

Dubbelt så kraftfull AI-tränare och fem gånger så hög kapacitet. Det är Nvidas nya superchip som avslöjades för världen i natt svensk tid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nvidia är de senaste årens stora börsstjärna. Bolaget har på enbart drygt ett år klättrat till att bli världens tredje största bolag med bara Apple och Microsoft högre värderat.

Har fått namnet Blackwell

Anledningen stavas såklart Nvidas unika AI-chip under namnet Hopper. Chipet som är motorn i den AI-explosion vi sett med exempelvis Chat GPT och generativa språkmodeller.

Men nu kommer Nvidas nästa generation AI-chip; Blackwell. Blackwell kommer kunna AI-träna dubbelt så kraftfullt och ha fem gånger så hög kapacitet enligt Nvidas vd Jensen Huang rapporterar flera medier däribland DI.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt kommer det nya superchipet ha runt 1.000 miljarder parametrar som bland annat tillåter att tredimensionell videos kommer att kunna genereras genom att användaren pratar med ett datorprogram.

ANNONS

Senaste nytt

Aktien-fallet smittade asiatiska kollegor

Så blev nattens superchip-lansering ännu ett börsrally för Nvidia?

Nej. Aktien föll tvärtom tillbaka två procent i efterhandeln och den negativa stämningen smittade även av sig på bolagets asiatiska AI-kollegor under natten rapporterar Investing.com.

ANNONS

Det behöver dock inte handla om att marknaden inte gillade vad den hörde från Nvidia. Det kan snarare handla om klassiskt “sell the news” och vinsthemtagning efter senaste tidens rally resonerar tidningen.

En vinnare på Nvidas nya superchip är deras stora kunder som Meta och Microsoft. Ökad AI-kapacitet är nyckeln i de molnbaserade tjänster som har stått för en stor del av bolagens ökade tillväxt.

Men känslorna hos de andra Magnificent Seven bolagen är dubbla. Bolagen lägger också ned stor kraft på att utveckla egna chip för att inte vara helt i händerna på Nvidia.

Även om Nvidas superchip Blackwell presenterades redan nu så kommer det komma ut på marknaden först i slutet av året.

Läs mer:

Nvidias stora utmaning: När kunder blir konkurrenter. Dagens PS

Nvidia i all ära – det här bolaget har presterat ännu bättre. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS