Efter att Nyrstar – en del av Trafigura-koncernen – gick ut med att budelsmältverket i Holland skulle stänga ned,  rusade priset på zink. Anledningen till att flera smältverk tvingas stänga är de skenande energipriserna.

ANNONS

Den tunga industrin hämmas av situationen.

Zink steg med hela 7,2 procent, skriver Bloomberg. Tidigare i augusti varnade den största zinkproducenten Glencore Plc för att Europas energikris utgör ett betydande hot. Smältverk går knappt med vinst. Nyrstar-anläggningen står för cirka två procent av den globala produktionen, men produktionen har gått på lågvarv sedan förra året.

Allt från gödningsmedel till metaller blir mer kostsamt att tillverka när den ryska gasen inte längre når Europa.

Zink för dyrt att producera

Nedgången i europeisk zinkproduktion har lett till att lokala lager har fallit nära noll i år och EU kan behöva importera mer processat material i stället för bara metallen i sig.

Men samtidigt kommer det att bli brist på metaller även i Kina. Skyhöga temperaturer slår ut elförsörjningen och torkar ut vattenreservoarer för kraftproduktion även där, vilket även det kan påverka metallproduktionen. Elproduktionen för hushåll har fått prioriteras.

Hur det nya ekonomiska läget kommer att påverka de europeiska konsumenternas efterfrågan står ännu inte klart. Dyrare metaller leder till dyrare varor, som många inte vill betala för, och därmed kan även efterfrågan sjunka, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Även metaller som aluminium och koppar påverkas av energibristen.

Läs också:

Fallande kopparpris – dyster signal för ekonomin [Dagens PS]