Dagens PS

Nu ökar sparandet – och konsumtionen

"Äntligen en ljusning i hushållens sparutsikter" säger Américo Fernández, privatekonom på SEB om bankens nya sparstatistik.
"Äntligen en ljusning i hushållens sparutsikter" säger Américo Fernández, privatekonom på SEB om bankens nya sparstatistik. (Foto: Cajsa Rasmussen/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

En färsk mätning från SEB visar att svenskarna är redo att både börja spara och konsumera mer kommande halvår. Sparoptimismen är den högsta på två år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det våras för delar av svensk ekonomi, äntligen kommer mer glädjande inflationssiffror.

“Börjar lätta i plånböckerna”

Storbanken SEB:s Sparkollen visar att andelen hushåll som planerar att spara mer de kommande sex månaderna, jämfört med det senaste halvåret, ökat från 19 till 24 procent från föregående kvartal. Samtidigt är det bara 9 procent som planerar minska sitt sparande kommande halvår, jämfört med 13 procent i tidigare mätning.

Skillnaden mellan andelen som planerar att öka sitt sparande och andelen som planerar att minska sitt sparande landar i SEBs mätning på plus 15. En uppgång med 9 enheter jämfört med föregående kvartal och den högsta nivån sedan mätningarna startade 2022.

“Efter två extremt tuffa år där många behövt dränera sitt sparande för att betala för högre levnadskostnader uppger nu närmare var fjärde hushåll att det planerar att spara mer kommande halvåret vilket återspeglar att det försiktigt börja lätta i plånböckerna”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

ANNONS

Senaste nytt

Var tionde sparkrona investeras i aktier

Men redan under det första kvartalet så ökade svenskarna sitt faktiska månadssparande. Det genomsnittliga sparbeloppet steg från 5 635 kronor per månad till 6 027 kronor. En ökning med 7 procent enligt SEBs statistik.

Huvuddelen gick till sparkontot men var femte sparkrona gick till amorteringar. Nästan lika mycket gick till fonder och hälften, cirka 10 procent, investerades i aktier.

ANNONS

Men det är inte bara sparandet som svenskarna ser utrymme för att öka. Även konsumtionen förväntas få sig en “boost” under kommande halvår.

Andelen som planerar att konsumera mer ökar jämfört med föregående kvartal, från 7 till 12 procent.
Och andelen som planerar att konsumera mindre minskar från förra kvartalets 33 procent till 25 procent.

SEBs undersökning genomförs kvartalsvis och bygger på cirka 2 000 webbintervjuer om svenska hushålls syn på sitt sparande. Undersökningen genomfördes under perioden 28 februari till 18 mars 2024.

Hela rapporten finns att ta del av här.

Läs mer:

Sparandet sjunker när villkoren hårdnar. Dagens PS

Fondspararna kan ha gjort dundertabbe. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS