Problemen för Credit Suisse är långtifrån uppklarade. Nu hotar obligationsinnehavare med stämning sedan miljarder dollar försvunnit i värde efter UBS akuta köp av krisbanken.

ANNONS

Det blev störtdyk i början av veckan för både Credit Suisse och UBS som köpte upp den krisande banken.

Nu kan det blir nya magplask för Credit Suisse visar det sig sedan 17 miljarder dollar av bankens obligationer raderades ut som en del av nödförsäljningen till UBS, berättar CNBS.

Stämning för raderade obligationer

En del av dessa obligationsinnehavare hotar nu att stämma Credit Suisse.

Eftersom Credit Suisse och Schweiz inte tillhör EU så blir det svårt att följa regelverken som gäller inom unionen, samtidigt som de berörda A1-obligationerna, vars värde nu har raderats ut, hade högre avkastning än många andra jämförbara tillgångar, i vissa fall runt tio procent, vilket också visar vilken hög risk som investerare samtidigt tog.

Det blir svårt för stämningarna att bortse från det faktum att A1-obligationerna innehöll en klausul som gjorde det möjligt för schweiziska myndigheter att skriva ned dem till noll  – i det fall att banken krisade – oavsett om aktieägarna också åkta med i fallet.

Nya regler kom sent

De nya reglerna för obligationerna tillkom dock i sista stund.

”De ändrade lagen på söndag för att de inte hade tillräckligt med flexibilitet för att skriva ner AT1:erna till noll”, säger David Benamou, investeringschef på Axiom Alternative Investments och som även han har AT1-obligationer i Credit Suisse.

ANNONS
ANNONS

Vissa aktieägare är också uppretade och har vänt sig mot myndigheternas användning av ”nödåtgärder” för att skynda igenom affären utan någon omröstning.

Läs även: Inflation och Credit Suisse tynger Stockholmsbörsen [Dagens PS]

Läs även: Wall Street andas ut efter Credit Suisse-räddning [Dagens PS]