Dagens PS

Credit Suisse och UBS rasar efter räddningen

Credit Suisse
Credit Suisse har sysslat med tvivelaktiga affärer i åratal. (Foto: TT)
Anna Hedlund
Anna Hedlund
Uppdaterad: 20 mars 2023Publicerad: 20 mars 2023

Det blev en mycket tuff inledning på veckan för Credit Suisse och UBS efter helgens uppköp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under måndagsmorgonen störtdök Credit Suisse-aktien med 63 procent och även UBS-aktierna gick kraftigt nedåt med 14 procent. Samtidigt sjönk Europas bankindex med fem procent, rapporterar CNBC.

Även Stockholmbörsens breda index sjönk under måndagsmorgonen med 1 procent, och fick sällskap av samtliga svenska storbanker som hängde också med på nedgången och de flesta Asienbörserna backade, enligt SVT Nyheter.

Börsen dyker

Credit Suisses dyk på börsen kommer kort efter att finansbolaget UBS valt att köpa upp den krisande schweiziska banken för att förhindra kedjereaktioner på den globala ekonomin och en liknande kris som efter Lehman Brothers kollaps 2008. Schweiziska myndigheter hjälpte till att få igenom affären.

Efter uppköpet kommer den kombinerade banken att bli en stor långivare, med över 5 000 miljarder i investerade tillgångar. UBS Groups styrelseordförande Colm Kelleher beskriver sammanslagningen som en nödräddning för Credit Suisse, men attraktiv för UBS aktieägare.

Ängslig marknad

Men frågan är om affären har lyckats lindra världens ängslan kring bankkrisen som det var tänkt. Snarare verkar ny oro har väckts för vad det rapporterade inköpspriset kan få för betydelse för Credit Suisses värdering.

“Det antyder att en betydande del av Credit Suisses tillgångar antingen är försvagade eller riskerar att bli försvagade. Det här kan skapa ny panik gällande bankers hälsa”, säger Neil Shearing som är chefsekonom på Capital Economics, till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Efter uppköpet riktas också investerarnas fokus mot det stora bakslag som sparare med obligationer i Credit Suisse står inför efter affären. Något som nu läggs till oron för de amerikanska bankernas sköra tillstånd och centralbankernas utmaningar i kampen mot inflationen och andra finansiella risker.

“Det borde stå rätt klart en vecka in i bankpaniken och två ingripanden från myndigheterna, att det här problemet inte kommer att försvinna. Tvärtom har det snarare blivit globalt”, säger Mike O’Rourke, chefsmarknadsstrateg på Jones Trading.

Läs mer om Credit Suisse:

Vill du läsa mer om börs och finans? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetsbrev.

Frossa på börsen efter uppköpet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS