Den indiske industrimagnaten Gautam Adani har i rask takt gått om både Bill Gates och Barnard Arnault på förmögenhetstoppen, skriver Bloomberg.

ANNONS

Adani har nu en förmögenhet på 137,4 miljarder dollar, som han huvudsakligen har grundlagt inom kolindustrin, för att sedan slå sig in även i databranschen, cement, media och aluminiumoxid.

I november lovade ett av hans bolag också att satsa 70 miljarder dollar i grön energi. Ingen enskild person från Asien har hittills upparbetat den här sortens förmögenhet, inte heller Mukesh Ambani eller Jack Ma från Kina har varit i närheten.

När det gäller Adanis förmögenhet är det emellertid många som oroar sig för att den skulle vara konstruerad som ett korthus.

”Till övervägande del” har hans affärer finansierats med skulder och hans imperium är ”djupt överbelånat”, enligt CreditSights. Skuldsättninggraden ska ligga på 2 021 procent, enligt Bloomberg.

Gautam Adani håvar in på grön omställning

I takt med att Adani Group och hans bolag har expanderat till ett av världens största konglomerat, har oron ökat över den snabba tillväxten.

Det finns också frågor kring ägarstrukturen i flera av hans bolag, som är svåra att granska. Ändå har aktierna gått upp – i vissa fall med 1000 procent sedan 2022.

Att lova omställning till grön energi och lägga fram förslag på den arenan har hjälpt Adani.

ANNONS
ANNONS

Både Warburg Pincus och TotalEnergies har i och med gått in med medel och hjälpt Adani att komma upp i högre förmögenhet än vissa amerikanska techentreprenörer.

Att äga stora delar av den indiska kolbranschen har inte heller varit en dålig affär de senaste månaderna.

Läs också:

Rikaste familjen tappade 11,4 miljarder dollar på en dag [Dagens PS]