Investerare satsar rejält på guld igen – inflödet till världens största börshandlade fond med fokus på ädelmetallen är rekordhögt.

ANNONS

SPDR Gold Shares, som är den största börshandlade fonden med fokus på ädelmetallen, hade sitt största nettoinflöde i dollar någonsin under fredagen. 1,63 miljarder dollar i inflöde var det största sedan ETF:en skapades 2004, enligt Bloomberg som också skriver att förändringar i ETF-innehav övervakas som en mätare av investerares intresse för långsiktiga satsningar på guld.

Inflödet motsvarar 27,6 ton guld till fonden. Detta under en dag där priset på guld föll 0,2 procent. Under 2021 föll intresset för guld ordentligt efter ett rekordstarkt 2020, och priset hade en svag utveckling under fjolåret. SPDR ETF:en hade sitt högsta årliga utflöde sedan 2013.

Men den nuvarande turbulensen på marknaden kan få intresset för ädelmetallen att öka rejält.

”Den senaste ökningen av marknadsvolatilitet, ökningen av geopolitiska spänningar och fallet i kryptovalutor kommer sannolikt att öka attraktionskraften för guld som en fristad”, säger Guld fond Asia Pacific gold strategist, Global SPDR Business at State Street Global Advisors.

Under måndagen stiger guldpriset 0,2 procent samtidigt som börserna faller kraftigt. Stigande oljepriser är också en faktor som gör att guldet kan öka i pris.

ANNONS
ANNONS

”Högre olja gör det dyrare att få guld ur marken. Vi kunde se begränsningar i guldförsörjningen som bryts. Dessutom är den verkliga efterfrågan på guld fortfarande stark”, säger Everett Millman, ädelmetallsexpert på Gainesville Coins till Kitco News.

Läs även: En perfekt trade – därför ska du ha guld [Dagens PS]