Dagens PS

Northvolt: Batterifabriken i Borlänge försenas

borlänge
I februari kom nyheten att Northvolt tar över det nedlagda pappersbruket i Kvarnsveden, Borlänge. Men fabriken försenas nu med minst två år (Foto: Stora Enso).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 15 juni 2023Publicerad: 15 juni 2023

Northvolts bygge av en batterifabrik i Borlänge försenas i minst två år. Nu vill bolaget hellre fokusera på sin kommande fabrik i Tyskland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Northvolt kommer att skjuta upp produktionsstarten av batterifabriken i Borlänge i minst två år, rapporterar Dagens Nyheter.

Trots beslutet kommer de tidigare planerna på 1000 jobb att ligga kvar, men kommer ta sin form genom en annan strategi.

I fabriken i Borlänge skulle Northvolt ha tillverkat aktivt katodmaterial för batterier och battericeller, enligt den ursprungliga planen. Nu har bolaget genomfört en analys av projektet och kommit fram till att investeringen blir för stor i relation till vad som är möjligt att producera i anläggningen.

Fokuserar på Tyskland

Därför kommer Northvolt att flytta fokus till den kommande fabriken i tyska staden Heide – en fabrik som Dagens PS tidigare skrivit om.

”Vi ändrar inriktning och fokuserar tillverkningen av så kallade cylindriska battericeller till vår kommande fabrik i Tyskland”, säger Peter Carlsson, vd på Northvolt, till DN.

Vill etablera sig i USA

Den nya planen är att fabriken i Borlänge ska vara redo att producera aktivt material med start 2026-2027.

ANNONS

Northvolt har redan egen produktion i Skellefteå och polska staden Gdansk, samt ett utvecklingscentrum i Västerås. Bolaget har också planer på att etablera sig i antingen Kanada eller USA.

Läs även: Northvolts gröna batterier är en klimatkatastrof

Läs även: Så går tillverkningen av batterikomponenten till

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS