Norska oljefonden röstar mot Apples löneersättningar, inklusive vd:n Tim Cooks ersättning på 99 miljoner dollar.

ANNONS

Norges oljefond som är värd 1 300 miljarder dollar meddelade på söndagen att man röstar emot Apples löneersättningar, som innefattar 99 miljoner dollar i lön och bonusar till vd Tim Cook.

Det kommer som en växande motreaktion mot ersättningar hos teknikjätten från aktieägarna, skriver Financial Times.

Som Dagens PS berättade så har även Institutional Shareholder Services, en rådgivande grupp för aktieägare, rekommenderat att rösta nej till Apples kompensationspaket för Tim Cook.

Norska oljefonden vill se öppenhet

Oljefonden ägde en procent av Apple den 31 december 2020 och uppger nu att Apple ”bör tillhandahålla öppenhet om ersättningar för att undvika oacceptabla resultat”.

Norges oljefond siktar på att bli allt mer aktiv i bland annat miljö- och sociala frågor och är den första stora kapitalförvaltaren som avslöjar sina röstavsikter för alla företag före sina årsmöten. Fonden sätter ESG högt på listan även om avkastningen kan bli svag under det kommande decenniet enligt Nicolai Tangen som driver oljefonden.

Förra månaden varnade han för att investerare står inför flera år av låg avkastning eftersom den stigande inflationen kommer bli ett permanent inslag i den globala ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Apple har ännu inte kommenterat de nya uppgifterna.

Läs även: Rykte: Apples nya M2-chip lanseras i år [Dagens PS]