Aktieägargruppen ISS vill att Apple säger nej till vd:n Tim Cooks ersättning på 99 miljoner dollar för förra året, rapporterar Financial Times.

ANNONS

Institutional Shareholder Services, som är en rådgivande grupp för aktieägare, rekommenderar att rösta nej till Apples kompensationspaket för vd:n Tim Cook på 99 miljoner dollar, motsvarande 922 miljoner kronor, rapporterar Financial Times.

I ett brev till sina klienter skriver ISS att det finns ”betydande oro” kring aktierna han tilldelades förra året till ett värde av 82 miljoner dollar, utöver bonus på 12 miljoner dollar och lön på 3 miljoner dollar.

”Det finns betydande farhågor angående utformningen och omfattningen av aktiekompensationen till vd Cook”, skriver ISS i sin rapport.

Apple upp 1000 procent under Tim Cook

Tim Cooks ersättning inkluderade även 630 630 dollar i personliga säkerhetskostnader och 712 488 dollar för personligt användande av en privatjet, vilket enligt ISS ”betydligt överskrider” ersättningarna i jämförbara bolag.

Tim Cook har varit vd sedan medgrundaren Steve Jobs död 2011, och har lett företaget till att bli världens högst värderade bolag. Aktieägarnas avkastning under Cooks ledarskap överstiger nu 1 000 procent. Apples aktie är upp cirka 30 procent de senaste 12 månaderna och företaget blev i januari det första bolag att nå en börsvärdering på över 3 biljoner dollar.

Den största delen av chefernas ersättning i jättebolag som Apple består av aktier eller optioner, som ofta länkas till restriktioner i tid eller är prestandabaserade för att ge incitament till att stanna i bolaget.

Skulle få betalt även om han går i pension

ISS vänder sig emot att så inte är fallet med Tim Cooks kompensationspaket – även om han skulle gå i pension eller om Apples aktiekurs skulle falla skulle aktieutbetalningarna fortsätta. De uppmanar därför Apples aktieägare att rösta emot förslaget på företagets årsmöte den 4 mars.

ANNONS
ANNONS

Apples aktieägare har tidigare gett starkt stöd till Tim Cook, under 2021 röstade 95 procent för ledningens kompensationsprogram. Financial Times noterar dock att det finns en stark och växande trend bland aktieägare i S&P 500-bolagen att rösta emot höga kompensationspaket, förra året var det rekordmånga bolag där färre än 50 procent röstade för kompensationspaketen.

Läs även: Analys: Techjättar som Meta och Alphabet i ”solnedgångsfas” [Dagens PS]