Norges oljefond står inför ordentliga utmaningar. Det geopolitiska läget och inflationen är fondens största utmaningar inför framtiden, enligt oljefondschefen, Nicolai Tangen.

ANNONS

Norges oljefond, eller Statens pensjonsfond för utland som är det officiella namnet, har ordentliga minussiffror. Under första kvartalet ligger avkastningen på minus 653 miljarder norska kronor (knappt 683,5 miljarder svenska kronor).

Inflation och geopolitik utmaningar

Nicolai Tangen, oljefondschef, har just hållit den årliga dragningen för Stortingets finanskommitté, och redogjort för hur Norges Bank förvaltar oljefonden.

”När jag fått frågan om vad jag anser vara de största utmaningarna för fonden under de kommande åren har jag svarat inflation och geopolitik”, säger han enligt E24.

”Inflationen var redan på väg upp innan kriget i Ukraina bröt ut”, fortsätter han. ”Sedan har den bara stigit”.

Först pandemi, sedan krig

Det är ett och ett halvt år sedan Nicolai Tangen tog över ledningen. När det såg ut som att man äntligen kunde andas ut efter pandemin kom Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS
ANNONS
Norges oljefond får "ny normal" – osäkerhet och högre risk
Nicolai Tangen tog över som oljefondschef för ett och ett halvt år sedan. Foto: TT

”När vi började att lägga pandemin bakom oss och tänkte att allt var på väg tillbaka till ’normalt’ så small det igen”, säger Tangen enligt E24. ”Precis på det sätt som pandemin präglade fonden och jobbet vi gör kommer Rysslands invasion av Ukraina att göra detsamma”.

Det gäller inte enbart investeringar i Ryssland, utan också den ökande inflationspressen som kriget innebär, enligt Tangen. Oljefonden – som i slutet av första kvartalet är värd 11 657 miljarder norska kronor (12 220 miljarder svenska kronor) – går en osäker framtid till mötes, precis som resten av världen.

Minskning av globalisering

Tangen säger att världen kan stå inför den största förändringen på 30 år, och varnar för de ökande spänningarna mellan stormakterna och en reversering av globaliseringen som kan påverka marknaden.

”Därtill är dagens situation sådan att det är låga räntor och dyr aktiemarknad”, säger Nicolai Tangen. ”Tillsammans betyder det att det blir stökigt framöver”.

Investerat i vindpark

Norges oljefond grundades 1996, och investerar vinster från den norska fossilindustrin. Fonden har andelar i 9 300 företag världen över, och äger 1,3 procent av världens börsnoterade aktier, uppger Reuters.

ANNONS
ANNONS
Norges oljefond får "ny normal" – osäkerhet och högre risk
Den norska oljefonden är tre gånger så stor som Norges ekonomi. Bild: Norges Bank Investment Management

Förra året gjorde fonden sin första investering i förnybar energi i ett holländskt vindkraftprojekt, enligt Reuters. Det är hittills den enda investering man gjort i förnybar energi, trots att fonden har Stortingets mandat att investera upp till 2 procent av tillgångarna i just det tillgångsslaget.

Läs även: Norska oljefonden vill inte ge ansvarsfrihet till Ericsson [Dagens PS]

Läs även: Stark marknad för vindkraft – men olönsamma bolag [Dagens PS]