För en vecka sedan stod företrädare från Greenpeace framför Norges högsta domstol och yrkade på att landet måste stoppa planer på ny oljeutvinning. Nu har den norska regeringen valt att köra på – utan att vänta in den högsta domstolen.

Den norska oljeproduktionen är i alla mått den största i Europa. Dock har norska oljebolag har under den senaste tiden uttryckt sin oro över en nedgång i produktionen.

För att säkra fortsatt oljeutvinning inom landet och för att stötta de 200 000 arbetstillfällen inom sektorn har den norska regeringen valt att påbörja en auktion för tidigare onyttjade oljefynd, rapporterar Bloomberg Green.

Jagar nya fynd

Den nya licensrundan kommer framförallt att auktionera ut licenser för att borra i Berents hav.

I nuläget är Berents hav stängt för oljeborrning. Det uppskattas dock att området innefattar 60 procent av alla orörda oljefynd i Norge.

Att påbörja oljeproduktion i området är kontroversiellt. Den norska regeringen väljer dock att lyfta fram de positiva aspekterna av oljebranschen.

”Nya fynd är nödvändiga för att säkra fortsatt aktivitet, krusningseffekter, arbetstillfällen och skatteintäkter genom landet”, säger Tina Bru, Norges Olja och Energiminister.

Hård kritik från miljökämpar

Miljösorganisationer och klimataktivister delar inte den norska regeringens bedömning.

Istället menar organisationerna Greenpeace och Natur och Ungdom att utvidga oljelicenser inte bara är dåligt för miljön – utan det bryter också mot Parisavtalet och den norska grundlagen, enligt ett pressmeddelande.

Greenpeace och Natur och Ungdom har tagit frågan om att borra i Berents hav till norska domstolar – och nu ligger frågan på högsta domstolens bord. Högsta domstolen väntas att komma med sitt beslut vid årskskiftet angående Norges utökade oljeutvinning.

ANNONS
ANNONS

Sluter samman med Greta

Enligt Greenpeace har Greta Thunberg bidragit till kampen emot att borra Berents havet. Den svenska klimataktivisten ska till och med donerat 250 000 norska kronor till Greenpeace.

”Norge behöver att göra en övergång från utsläppande fossilbränslen och visa vägen för andra fossilberoende ekonomier. Jag är glad över att denna donation kommer att gå för att bekämpa nya borrning”, säger Greta Thunberg.

Läs mer: Svenska storbanken siktar på noll utsläpp