Dagens PS

Inflation kan ge dyrare bolån

dörr till bostad
Räntan på bolån kan gå upp om inflationen biter sig fast. (Foto Janerik Henriksson / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 16 dec. 2021Publicerad: 15 dec. 2021

Räntorna på bolån kan på sikt påverkas av den höga inflationen. Ändå är det färre som överväger att binda sin ränta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflationen skenade i, visar färska beräkningar från SCB. Läget påverkas av de höga energipriserna, men snart kommer matpriserna också att haka på. Prisutvecklingen kan bli ännu mer dramatisk en tid framöver. Det säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, till TT (Svenska Dagbladet).

Precis som Riksbanken och många andra bedömare räknar Isaksson med att utvecklingen kommer att mattas av.

Bolån påverkas om Riksbanken ingriper

Om inflationen biter sig fast, vilket ännu är oklart, kan det däremot påverka många olika marknader, däribland bolånemarkanden. Torbjörn Isaksson säger till TT att kvarvarande inflation kan få Riksbanken att besluta om minskade stödköp 2022.

Riksbanken kan också fatta nya beslut om reporäntan. Idag är prognosen att räntan ska höjas med början om tre år. Men med kvarvarande inflation kan räntehöjningen komma tidigare och bli högre.

Ränteläget på bolån och andra typer av krediter i Sverige kan bli kännbara om Riksbanken pressas till den sortens beslut.

Snitträntorna för bolån bundna på ett år är idag betydligt lägre än lån med tre månaders bindningstid, så kallade rörliga bolån. Men andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor minskar trots detta. Enligt SEB:s boprisindikator är det nu sju procent som planerar att binda bolånen, vilket är en procentenhet lägre än under förra månaden.

Alexandra Stråberg, chefsekonom hos Länsförsäkringar, pekar också på att det kan finnas skäl till den optimismen. Det finns faktorer som talar emot att Riksbanken ändrar sig.

ANNONS

”Man kan inte bygga en ny penningpolitik kring energipriserna utan det behövs andra saker för att Riksbanken ska se över sin strategi. Det finns heller inte några höga förväntningar på löneökningar”, säger hon till TT.

Läs också:

SEB: Förväntan på bopriserna dämpas
Hemnet tror på stabil start på bostadsåret 2022

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS