Banken nämner en rad faktorer som ”talar för en fortsatt stabil utveckling” i USA och menar att landet står långt från en recession.

ANNONS

”Låg arbetslöshet, stigande löner i USA, och en stabil hushållsekonomi ger fortsatt stöd åt konsumtionen. Aktivitet och orderingång i tillverkningssektorn bromsar in men utvecklingen är långt ifrån vad som skulle innebära en recession”, heter det i en marknadsanalys från Nordea på bankens investeringsblogg.

Då kan recession undvikas i USA

”Om makroutsikterna för ekonomin blir kvar på dagens nivåer kan en vinstrecession eventuellt undvikas”, enligt analysen.

Om det mot förmodan ändå blir en recession kommer den enligt analysen bli mindre allvarlig och inte så djup.

70 procents chans att börsen avslutar året på plus

Vidare anser bankens chefsstrateg Johan H Larsson att förutsättningarna ser betydligt bättre ut för avkastning då räntorna nu är högre vid sidan av lägre värderingsmultiplar.

Enligt Nordea är chansen 70 procent att börsen avslutar 2023 med en uppgång.

De blir ingen repris på fjolårets magplask på aktiemarknaden.

”De framåtblickande avkastningsförutsättningarna har förbättrats för samtliga tillgångsklasser och merparten av ränteuppgången bör nu ligga bakom oss. Utvecklas ekonomin enligt dagens förväntningar kommer en vinstrecession sannolikt undvikas, om inte blir den sannolikt av det mildare slaget”, skriver banken som även lyfter fram Kina som intressant ur investeringsperspektiv.

Marknadsutsikterna ljusnar i Kina

De kinesiska marknadsutsikterna har förbättrats med beslutet att överge noll-covid-politiken, men på kort sikt kvarstår riskerna, anser Nordea som just nu har en neutral allokering mellan aktier och obligationer.

ANNONS
ANNONS

Det motiveras med fortsatt stor osäkerhet kring börsbolagens vinstutveckling.

Aktiemarknaden brukar bottna 3-6 månader före vinstestimaten och med den insikten är det inte osannolikt att vi snart kan få mer fast mark under fötterna”, skriver banken som har övervikt på hälsovård och positionerat sig med en undervikt i kommunikationstjänster.

Läs mer: Tung Wall Street-björn varnar för brutalt börsras [Dagens PS]