Dagens PS

Nike förnyar inte franchiseavtal i Ryssland

Nike har inte förnyat sina franchiseavtal i Ryssland och levererar inte längre varor till landet
Nike har inte förnyat sina franchiseavtal i Ryssland och levererar inte längre varor till landet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 maj 2022Publicerad: 25 maj 2022

Nike har inte förnyat sina avtal med sin största franchisetagare i Ryssland, det rapporterar den ryska tidningen Vedomosti daily.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av mars sade Nike att bolaget tillfälligt skulle avbryta verksamheten i alla Nike-ägda butiker i Ryssland, bolaget har även sagt att de butiker som fortfarande är öppna i landet drivs av oberoende partners, det skriver Reuters.

Den ryska tidningen Vedemosti rapporterar att Tikhon Smykov, ordförande för Inventive Retail Group, IRG, som driver Nike-butiker i Ryssland genom dotterbolaget Up And Run, säger att Nike inte längre levererar varor till Ryssland.

Tvingas stänga butiker

Enligt den ryska tidningen har Tikhon Smykov skrivit i ett brev till anställda att: “När leveranserna av varor tar slut kommer IRG att tvingas stänga alla sina butiker under detta varumärke”, det skriver Reuters.

“Vi startade en gemensam verksamhet 2012, vi byggde kärleksfullt upp den bästa butikskedjan i landet och hamnade 10 år senare i en situation där den verksamheten inte kan existera”, skrev Tikhon Smykov vidare i sitt brev, enligt Reuters.

Inga kommentarer

Nike har inte svarat på förfrågan om en kommentar och IRG säger att de inte kan kommentera på grund av avtal, men en talesperson för IRG säger att leveranser till butikerna har stoppats och att det i nuläget inte går att driva Nike-butiker varför de kommer tvingas att stänga.

Up And Run driver 37 butiker i Ryssland och på bolagets webbplats står det att 28 av butikerna fortfarande är öppna. Nikes flaggskeppsbutik i Moskva fungerar fortfarande som vanligt, enligt Reuters som har besökt tre Nike-butiker i Ryssland i maj.

ANNONS

Avbryter sponsring

Nike har även gjort andra ansträngningar för att distansera sig från Ryssland och drar tillbaka sin sponsring av en av Rysslands mest populära fotbollsklubbar, Spartak Moskva. Klubben har redan avvecklat sitt andralag på grund av ekonomiska svårigheter.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: McDonald’s fortsätter i Ryssland – efter uppköp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS