Det är inte bara Evergrande som är svårt skuldtyngt – flera andra jättar i Kinas i fastighetssektor brottas med ansträngda kassaflöden.

ANNONS

Fastighetsutvecklaren Fantasia Holdings missade att återbetala en obligation som förföll på måndagen enligt en anmälan till Hongkongbörsen och fick sitt kreditbetyg sänkt till ”CCC” från ”B” i spåren av det.

CCC innebär en ”betydande kreditrisk”

Även Sinic Holdings har fått kreditbetyget sänkt till följd av vad som uppges vara svårartade, finansiella problem.

I Sinics fall handlar det om en sänkning från ”CCC” till ”CC”, vilket innebär att bolaget är ”mycket sårbart”.

Enligt kreditvärderingsinstitutet S&P har Sinic ”allvarliga likviditetsproblem” och en skuldavskrivningsförmåga som ”nästan utarmats”.

ANNONS
ANNONS

Evergrande smittar av sig i sektorn

Det här rapporterar bland andra CNBC och konstaterar att Evergrande-krisen nu sprider sig i den kinesiska fastighetssektorn, och samtidigt bedömer analytiker att Kinas fastighetssektor utgör 15 procent av landets BNP, vilket vittnar om hur omfattande problematiken är.

När det gäller Fantasia Holdings har handeln i bolagets aktie varit handelsstoppad sedan den 9 september. Dess för innan hade aktiekursen rasat nära på 60 procent, enligt CNBC-artikeln.

Evergrande, som det skrivit mest om, av förklarliga skäl, är å sin sida världens mest skuldsatta fastighetsbolag med skulder som uppgår till 300 miljarder dollar.

Situationen kan vara värre än den ser ut

Fantasias skulder är enligt uppgift 12,9 miljarder dollar, enligt bokslutet för årets första halvår som refereras av CNBC.

Men enligt kreditvärdeingsinstitutet Fitch kan bolagets ekonomiska situation vara värre än vad som hittills är känt.

ANNONS
ANNONS

”Vi tror att förekomsten av dessa obligationer gör att bolagets likviditetssituation kan bli svårare än vi tidigare förväntat oss. Den sena betalningen väcker också tvivel om bolagets förmåga att återbetala sina löptider i tid”, skriver Fitch som även är skeptisk till bolagets officiella information av det finansiella läget.

Läs mer mer den skakiga fastighetssektorn i Kina på CNBC.

Läs även: Därför fick problemen i Evergrande så stort genomslag [Dagens PS]