Svenska staten vill stötta Turkiet i ett strategiskt järnvägsprojekt värt flera miljarder, skriver Dagens Nyheter. Projektet är kopplat till maktkretsen både kring Erdogan och Putin och anklagas för korruption. Efter diskussionerna om Nato släpps det ändå fram.  

ANNONS

Stödet skulle gå till en höghastighetsjärnväg mellan de turkiska städerna Gaziantep och Mersin. Det som regeringen har tagit ställning till är en officiell ansökan från den turkiska staten som kom redan 2021. Den har ställts till Exportkreditnämnden, EKN, som ska främja svensk export genom att gå in som säkerhet för lån åt vissa aktörer.

I den turkiska statens redovisning framgår att Sverige har garanterat tre miljarder kronor mot att minst 30 procent av varorna i projektet ska importeras från Sverige.

Enligt myndighetens riktlinjer ska man främja mänskliga rättigheter och motverka korruption, men ansökan om järnvägsförbindelsen har hemligstämplats.

Nekar till Nato-koppling

Det är den turkiska koncernen Rönesans, med byggbolaget REC, som ska genomföra projektet. Bolaget har kopplingar till maktkretsar både i Erdogans och Putins närhet. Det förekommer i läckan Pandora Papers som har synliggjort sktteflykt och korrupta förhållanden.

Louise Brown, antikorruptionsexpert med bakgrund på Transparency International och på Världsbanken, säger till DN att det är oerhört allvarligt om regeringen vet om det här men väljer att blunda.

ANNONS
ANNONS

Processen på EKN har pågått samtidigt som Rysslands krig i Ukraina och Sveriges Natoansökan. Trots att EKN har riskklassat projektet har fick det grönt ljus ungefär samtidigt som den svenska ansökan skickades in. Huruvida Sveriges Natoansökan har påverkat processen har EKN valt att inte kommentera. Talespersoner från regeringen nekar till att det skulle vara fallet.

Läs också:

Vänliga länder ska fylla Rysslands förmögenhetsfond [Dagens PS]