Dagens PS

Vänliga länder ska fylla Rysslands förmögenhetsfond

Ryssland
Rysslands president Vladimir Putin föredrar valuta från Kina Turkiet. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 12 aug. 2022Publicerad: 12 aug. 2022

Efter att ha gått miste om både dollar och euro, överväger Rysslands centralbank nu att köpa valutor av “vänliga länder” som Kina och Turkiet, skriver Reuters. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en rapport om sin penningpolitik skriver den ryska centralbanken att de utifrån rådande sanktioner överväger olika alternativ för att fylla på sin förmögenhetsfond, National Wealth Fund, NWF.

NWF förvaltas av finansministeriet men är en del av centralbankens internationella reserv, som även inkluderar yuan. I februari värderades fonden till närmare 640 miljarder dollar, varav nästan hälften frystes av västerländska sanktioner. Det gör att Ryssland nu behöver söka nya vägar för att återuppbygga fonden och ekonomin.

“Det ryska finansministeriet arbetar på möjligheten att implementera en operativ mekanism för budgetregelmekanismen för påfyllning/utgifter för NWF i valutor i vänliga länder”, skriver centralbanken enligt Reuters.

Hit hör valutor som yuan, rupier, turkiska lira från vänligt inställda länder som Kina, Turkiet och Indien, som väntas ersätta euro och dollar.

Rysk tillväxt på fötter 2024

Enligt centralbankens rapport beräknas rysk ekonomi och tillväxt vara på fötter lagom till 2024, även om inflationen kommer att sakta ned processen. En annan utmaning är enligt banken att skapa nya och gynsamma förutsättningar för en omvandling av ekonomin.

En omdaning som sker under ett pågående krig med Ukraina och samtidigt som Ryssland är hårt sanktionerade från väst.

Det gör samarbeten med “vänliga länder” till ett välkommet alternativ. Att Kina och Turkiet ingår i det begreppet är sedan tidigare klarlagt, då Rysslands president vid flera tillfällen pekat ut dessa länder som just vänliga.

ANNONS

Stygga länder göre sig icke besvär.

Läs även: Ryssland: ”Vänliga” länder får betala olja och gas med bitcoin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS