Avanza levererade rekordsiffror och lyckades slå marknadens förväntningar. Trots detta faller Avanzaaktien tungt efter kvartalsrapporten.

ANNONS

Fjolårets börsturbulens och volatilitet var positivt för nätmäklaren Avanza och coronapandemin resulterade i ett ökat sparande och börsintresse.

Under gårdagen handlades Avanzas aktie i de högsta nivåerna hitills, i väntan på att bolaget skulle rapportera siffrorna för fjolårets fjärde kvartal.

Trots att nätmäklaren visade på ett starkt kvartal handlades bolaget ner med 5 procent under torsdagsförmiddagen, skriver Di.

Klår förväntningarna

Rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2020 uppgick till 486 miljoner kronor – vilket motsvarar en ökning på 247 procent jämfört med motsvarande period 2019.

Dessutom var resultat 15 procent högre än vad analytikerna hade förväntat sig, enligt en sammanställning av Infront.

”Hela 2020 var speciellt med sparande i fokus. Vi ser att de underliggande drivkrafterna för att se över sin privatekonomi aldrig har varit starkare”, säger Rikard Josefson, vd för Avanza.

FI satte stopp för högre utdelning

Avanzas styrelse föreslog en utdelning om 0,85 kronor per aktie.

Beslutet togs efter en dialog med Finansinspektionen, FI, som uppmanar banker att inte dela ut mer än 25 procent av vinsten för 2019 och 2020.

”Vi hade en avsikt att lämna en utdelning på 3,80 kronor per aktie men hade en dialog med FI om deras rekommendation. Vi följer självklart det som FI rekommenderar, och räknar man på det så var 0,85 det vi kunde dela ut”, säger Rickard Josefon.

ANNONS
ANNONS

”Även om vi skulle få en lugnare marknad med mindre volatilitet så är jag övertygad om att vi har höjt lägstanivån och tagit ett stort kliv under 2020, som kommer att vara positivt framöver”, fortsätter han.

Trots sättningen i samband med kvartalsrapporten har Avanzas aktie haft en kursutveckling på 127 procent det senaste året.

Läs mer: Därför fortsätter börsrallyt – se kurvan