Nasdaq Stockholm ska undersöka om Ericsson har brutit mot börsregler. Resultatet kan bli att Ericsson överlämnas till börsens disciplinnämnd.

ANNONS

Dagens PS rapporterade tidigare i veckan om mutskandalen i Irak, som Ericsson erkänt. Nu inleder alltså Stockholmsbörsen en undersökning mot företaget, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

”I vår roll ingår att hela tiden övervaka om det sker oegentligheter bland våra noterade bolag”, säger Stockholmsbörsens kommunikationschef, David Augustsson. ”I fallet Ericsson tittar vi självklart närmare på informationsgivningen”.

Varning, vite eller avnotering

Augustsson säger att Stockholmsbörsen inlett processen med att starta en dialog med Ericsson, men vad som sagts är hemligt.

Företag ska enligt börsreglerna ”så snart som möjligt” informera om ”kurspåverkande information”, vilket är tveksamt om Ericsson gjort i det aktuella fallet. Företaget undersökte 2019 uppgifterna om att mutor betalats i Irak, men erkände inte korruptionen förrän i veckan som gick.

Om det blir så att Nasdaq anser att Ericsson brutit mot börsreglerna kan ärendet lämnas till Disciplinnämnden. Nämnden kan i sin tur utfärda en varning, vite, eller till och med besluta om att företaget ska avnoteras från börsen.

Ericsson väntade alltså flera år med att informera börsen, och när uppgifterna till slut blev offentliga sjönk aktiekursen med 14 procent.

”Nu kommer vi att titta på om bolaget borde ha informerat tidigare, det kommer att ta veckor snarare än dagar till dess att vi bestämmer hur vi ska agera”, säger David Augustsson till Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ericsson rasar på misstänkta mutor till IS [Dagens PS]

Läs även: Gardell kritiserar Investor och Industrivärden för Ericssons muthärva [Dagens PS]