Elon Musk blev nyligen näst rikast i världen efter Teslas succéår på börsen. Nu ska Teslachefen och SpaceX-grundaren använda sig av skatteplanering för att komma undan från skatter i miljardklassen.

ANNONS

Under 2018 skrev Elon Musk på ett kompensationsavtal med ett omfattande optionsprogram i sin roll som vd på Tesla. Avtalet kopplar ihop Musks ersättning med flera finansiella mål – inte minst aktiekursen, som har rusat med över 700 procent under året.

I dagsläget är Elon Musk skriven i Kalifornien, med en inkomstskatt på 13,3 procent. Dessutom har delstaten planer på att chockhöja skatten till över 50 procent för höginkomsttagare.

I takt med att Teslas aktie har skjutit iväg på börsen har Elon Musk blivit allt mer kritisk mot statliga politiker och nu gör serieentreprenören sig redo att flytta, rapporterar CNBC.

Har redan skaffat det nya körkortet

Elon Musk sålde sitt hus i Kalifornien redan i maj och ska enligt bekanta nu förbereda en flytt till Texas – där flera av hans företag i dag bedriver verksamhet.

En flytt till Texas skulle betyda en sällsynt effektiv skatteplanering för Elon Musk. Då Texas inte har några statliga inkomstskatter står han att spara in 7 miljarder dollar, över 50 miljarder kronor, på flytten.

Enligt Texas guvernör, Greg Abbott, har Elon Musk också redan ett Texas-körkort.

Valfrihet att plocka hem vinsten

Hans skatteplanering görs möjlig av upplägget som Elon Musk har i sitt ersättningsavtal. I linje med andra bolagschefer får Elon Musk betalt i aktieoptioner när bolaget når de olika finansiella målen.

Detta gör att Musk kan vänta med att ta hem vinsten tills han är skriven i en skatteeffektiv delstat.

ANNONS
ANNONS

Enligt Daniel Morris, en Kalifornienbaserad skatterevisor, är techbranschens optionsersättningar en stor del till varför många förmögna startup-chefer och investerare flyttar från Kalifornien.

”Man måste bara se till att inte åka tillbaka till Kalifornien så ofta” säger han till CNBC.

Läs mer: Det går fort! Tesla kör om Buffett