Teslaaktien har varit glödhet på börsen under året. Nu öppnar bolagets vd, Elon Musk, för att köpa en traditionell biltillverkare.

ANNONS

Teslachefen och SpaceX-grundaren Elon Musk tog under gårdagen emot Axel Springer-priset för innovation och samhällsförändring.

I en intervju med Axel Springers vd Mathias Döpfner öppnar Elon Musk för att Tesla förvärvar en traditionell biltillverkare, skriver Elektrek.

”Om någon säger ”hej, vi tycker att det skulle vara en bra idé att gå ihop med Tesla” – då skulle vi absolut ta den konversationen”, säger han.

Högst värderad i branschen

Tesla har under året haft en monumental börsframgång och elbilstillverkaren är nu världens högst värderade biltillverkare.

Det höga marknadsvärdet möjliggör uppköp där Tesla fördelaktigt kan betala för förvärvet med sina egna aktier.

Det finns dock en person som ställer sig skeptisk till den höga värderingen – Elon Musk själv.

ANNONS
ANNONS

I ett mejl till Teslas medarbetare skriver Musk att om bolaget inte ökar vinsten kommer aktien att ”bli krossad som en soufflé under en slägghammare”, rapporterar Business Insider.

Tillväxt genom förvärv

Större förvärv kan bli aktuella för att Musks mardrömsscenario inte ska inträffa, framgår det.

I intervjun med Axel Springer nämnde Musk inget om vilka bolag som kan vara intressanta – sannolikt rör det sig om ett uppköp av en biltillverkare med ett starkt varumärke.

Men att det skulle krocka med Musks och Teslas elektrifieringsplaner är svårt att tro, därmed kan bolag som förlitar sig på fossila bränslen uteslutas.

En sammanställning av Elektrek visar att Tesla kan köpa de flesta andra stora biltillverkarna utan att riskera en större aktieutspädning.

Tesla skulle klara av ett större förvärv utan att riskera en utspädning av aktier. (Foto: Elektrek)
Tesla skulle klara av ett större förvärv utan att riskera en utspädning av aktier. (Foto: Elektrek)

Dessutom finns det flera kandidater som potentiellt skulle vara intressanta för Tesla.

Ett alternativ som står ut är en sammanslagning mellan Tesla och Ford. Ford har nyligen miljardsatsat på en bilfabrik i Tyskland för att påbörja tillverkningen av bolagets nya elbil.

ANNONS
ANNONS

En fusion mellan Ford och Tesla kan då ske i syfte att accelerera både Teslas produktionskapacitet och Fords elektrifiering.

En sak är dock säker. För att Tesla ska fortsätta att växa – både organiskt eller via förvärv– krävs det stora investeringar.

Men om man ska lita på Elon Musk själv behöver Tesla förtydliga hur lönsamheten ska växa i framtiden och det kan mycket väl bli en sammanslagning med en äldre biltillverkare.

Läs mer: Swedbank avstår från Tesla trots framgångarna