Tesla har haft ett strålande år på börsen och är sedan två veckor tillbaka inkluderade i aktieindexet S&P 500. Det finns dock skäl att välja bort Tesla för aktieportföljen, menar Swedbank Roburs USA-förvaltare Rikard Forssmed.

ANNONS

Swedbank Robur har i sin USA-fond helt valt bort Teslaaktien för aktieportföljen, rapporterar DI.

I ett marknadsbrev berättar fondens förvaltare Rikard Forssmed att Tesla har gjort stora finansiella och operationella framsteg.

Det räcker dock inte hela vägen för att underbygga en investering.

”Jag anser att man måste ha en väldigt optimistisk framtidssyn på bolaget för att dagens värdering ska kunna motivera ett ägande”, säger han.

Nobbar Elon Musk

Teslas aktie har under året gått som tåget med en avkastning på nästan 600 procent.

”Teslas aktiekurs har i år drivits till skyarna av ett antal anledningar”, säger Rikard Forssmed som pekar på det amerikanska preisdentvalet och stora kapitalflöden till grön teknik som anledningar för elbilstillverkarens börsrally.

Samtidigt är Tesla nu inkluderat i aktieindexet S&P 500 vilket har resulterat i att stora aktie- och indexfonder har köpt in sig i bolaget.

ANNONS
ANNONS

Istället för att satsa på Tesla yrkar Rikard Forssmed på att det finns bolag som har en liknande exponering, framförallt inom klimat och energieffektivitet.

Läs mer: Musk nu näst rikaste personen i världen