Investmentbanken Morgan Stanley tror på Europa som bästa region 2021. De tror på en rejäl återhämtning – samtidigt som resten av världen skakar. Här är bankens aktietips i Europa.

ANNONS

Analytiker på investmentbanken Morgan Stanley tippar att Europa kommer att ha starkare ekonomi än alla andra regioner och världsdelar under andra halvan av 2021. De tror till och med att det är möjligt att passera Nordamerika sett till hela året, trots att USA gått som tåget under våren.

Detta då de tror att USA och den globala ekonomin generellt kommer att bli ”hackigare” i sommar på grund av stigande inflation, press på företagens marginaler och en möjlig avmattning av de räddningspaket som införts för att öka ekonomin.

Inte varit bäst sedan år 2000

Banken ser ett ”övertygande” case för att Europas ekonomi kommer att överträffa USA:s, med mer attraktiva värderingar, starkare vinst per aktie, tillväxt och lanseringen av EU:s stora återhämtningsfond efter coronapandemin. Det vore i så fall första gången på 20 år som Europas ekonomi går bäst i världen.

Inköpschefsindexet för Europa steg till 56,9 i maj, enligt IHS Markit, från 53,8 i april, vilket är klart bättre än förväntat. Siffror över 50 procent visar på en tillväxt, och siffrorna för maj är de högsta sedan februari 2018.

”Vi anser att det finns goda chanser att Europa överträffar alla större regioner i år för första gången på ett kalenderår sedan 2000”, skriver Morgan Stanley i en rapport enligt CNBC.

”Vi har nyligen uppdaterat våra europeiska aktier för den globala investeraranalys där vi identifierar europeiska företag med en ledande ”global franchise” eller affärsmodell”, skriver banken.

Bäst uppsida: Skadedjursbekämpning

De tipsar om ett dussin aktier i Europa i olika länder och sektorer som de tror på. Där finns bland annat det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis, och de franska Sanofi och Biomerieux tillsammans med det tyska medicinteknikbolaget Fresenius.

ANNONS
ANNONS

På listan är också franska oljebolaget Total, italienska el- och gasbolaget finska förnybara bränslebolaget Neste.

Högst uppsida har brittiska bolaget Rentokil Initial, ett bolag som städar och bekämpar skadedjur. Morgan Stanley ger bolagets aktie en riktkurs 27,1 procent högre än aktien handlas på marknaden, skriver CNBC.

Läs mer: Morgan Stanley: Aktierna med uppsida i fraktkrisen