Carl Bennet har torskat 1,6 miljarder kronor av sina privata pengar när över 30 insynspersoner snålat med sina aktieköp och gjort jätteklipp.

ANNONS

Affärsvärlden berättar att Bennet betalat 1,6 miljarder kronor ur egen ficka till 33 nyckelpersoner i Getinge och Arjo.

Enkelt uttryckt har det skett genom att Bennet ställt ut optioner som genererat 844 miljoner till insynspersonerna i Getinge och 778 miljoner kronor till topparna i Arjo.

Det handlar om så kallade syntetiska optioner inom ramen för ett incitamentsprogram och enligt tidningens granskning har cheferna endast köpt aktier för ynka 37,5 miljoner kronor som tack för Bennets generositet.

Mer än så har alltså inte återinvesterats i bolagen av utbetalda 1,6 miljarder kronor från Bennet.

Carl Bennet: ”Passande om de köpt mer”

”Det hade varit passande om de hade köpt för mer”, säger Carl Bennet till AFV som berättar att han betalat ut ersättningarna till topparna via det egna bolaget Carl Bennet AB.

Bennet betonar i artikeln att inga externa parter eller aktieägare drabbats.

”Inte en sekin har det kostat aktieägarna! Till och med kostnaderna för upplägget står Carl Bennet AB för.”

Miljardären ångrar dock, framgår det i AFV, att han inte satte någon gräns för uppsidan i optionerna och upplägget i sig.

”Ytterligare en erfarenhet jag fått av dessa program är att utbetalningarna delvis ska göras i aktier. Kanske hälften i aktier, hälften kontant.”

ANNONS
ANNONS

I Lifco, som också ligger under Bennets paraply, har optionsprogrammet ett tak.

Tidigare fick Lifcos vd Fredrik Karlsson sparken efter 21 år av Carl Bennet efter att Karlsson blivit ”fly förbannad” över att Bennet ville försämra hans ersättningsvillkor.

Läs mer om det här: Finansmannen sparkar vd:n efter lönebråk [Dagens PS]