Miljardregn över fondsparare i Swedbank

Uppdaterad: 14 dec. 2020Publicerad: 14 dec. 2020
Swedbank Robur
Swedbanks Robur gjorde ytterligare en vinst i fjol, på drygt 2 miljarder kronor. (Foto: TT)

På lördagen offentliggjorde Astra Zeneca vad som väntas att bli bolagets största förvärv någonsin. Astra Zenecas förvärvsplaner förvånade många – och nu väntas svenska småsparare bli de stora vinnarna.

ANNONS
ANNONS

Läkemedelsjätten Astra Zeneca meddelade under lördagen att bolaget har för avsikt att förvärva det amerikanska specialistläkemedelsbolaget Alexion.

Affären kommer att bli den största i Astra Zenecas historia och prislappen landar på 330 miljarder kronor – förutsatt att inte flera potentiella köpare lägger ett bud och driver upp förvärvspriset ytterligare.

Guldregn för svenska sparare

Reaktionerna på förvärvet har varit spridda. Inte minst då marknaden förväntade att Astra skulle fortsätta att förvärva inom cancersegmentet.

En ägare som dock ställer sig positiv till beskedet är ett svenskt fondbolag som under en längre tid har klättrat  högre på ägarlistan, rapporterar Di.

Via 11 aktiefonder platsar nämligen Swedbanks fondbolag, Swedbank Robur, in som en av de 15 största ägarna i bolaget. Och om affären går i låset kommer Roburs andelsägare att bli 1,2 miljarder kronor rikare i ett svep.

Lång historik av budspekulationer

En som har varit positiv till Alexion och i högsta grad står bakom Roburs investeringar i bolaget är Mattias Häggblom, hälsosektorsansvarig på Swedbank Robur.

”Aktien har inte gått bra, det har inte varit fint att gilla Alexion”, säger han.

Samtidigt menar han att Alexion har omgärdats av uppköpsspekulationer sedan 2013 och att det finns likheter mellan de två läkemedelsbolagen som gör affären lämplig.

I synnerhet i takt med att Astra Zeneca har börjat att röra sig mot mer specialiserade läkemedel.

”Likheten, som Astra med trovärdighet kan peka på enligt mig, är att de inte längre enbart är ett primärvårdsbolag som säljer sådant man förskriver på sjukhus och vårdcentraler”, förklarar Mattias Häggblom.

Läs mer: Astra Zeneca i megaaffär för 330 miljarder

ANNONS
ANNONS
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.