Att anskaffa kapital har sällan varit enklare för Stockholmsbörsens medicinstekniksbolag. ”Det gick otroligt enkelt” säger en medtech-vd om en genomförd nyemission.

ANNONS

Att intresset för läkemedelsbolag har ökat i takt med att coronapandemin har fortlöpt är inte överraskande.

Men investerarintresset tar inte slut vid läkemedel. Även medicintekniska bolag som är verksamma inom allt från ventilatorer till diagnostik har varit glödheta när börsens nyemissioner summeras.

Bara mellan 2018 och 2020 ökade värdet av nyemissioner i sektorn med 235 procent, skriver Di.

Global trend

Även utomlands har medicintekniska bolag tagit in stora mängder kapital.

I USA anskaffade de fem största medtechnoteringarna i snitt 160 miljoner dollar under fjolåret, motsvarande 1,3 miljarder kronor, enligt analysföretaget Evaluate Vantage.

ANNONS
ANNONS

Det är en av de högsta siffrorna som har mätts sedan branschövervakningen påbörjades.

Även på hemmaplan har förutsättningarna för emissioner varit goda.

Under 2018 tog Stokholmsbörsens medtechbolag in 1,94 miljarder kronor och under 2020 landade det totala värdet av nyemissioner på 6,5 miljarder kronor.

Detta enligt en genomgång gjord av kommunikationsbyrån Paues Åberg.

Smidigt med kapitalanskaffningar

Ett medtec-bolag noterat på Stockholmsbörsen som nyligen tagit in pengar är Senzime. Bolaget utvecklar och säljer system som övervakar narkospatienter.

För att accelerera expansionen i USA och utveckla försäljningsorganisationen i Tyskland genomförde bolaget en nyemission på 100 miljoner kronor i slutet av december i fjol.

ANNONS
ANNONS

I samband med tillväxtplanerna flyttar Senzime också hem tillverkningen från Storbritannien till Sverige.

”Vi tog in 73,5 miljoner i april och 100 miljoner kronor i december. När börserna rasade i våras fick vi höra att det nog skulle bli svårt att ta in kapital, men det gick otroligt enkelt”, säger Pia Renaudin, vd på Senzime.

”Jag tror att det kan förklaras av att produkten var redo och klar för försäljning, att den löser ett rejält medicinskt behov, den stora marknaden och att vi valt att även sälja direkt till kund”, fortsätter hon.

Läs mer: Därför väntar uppköpsvåg på börsen [Dagens PS] >>