Miljardären och investeraren Chamath Palihapitiya säger att ”ingen bryr sig” om brott mot mänskliga rättigheter mot Uigurer i Kina. 

ANNONS

Förtrycket mot den muslimska minoritetsgruppen Uigurer i Kina kom upp som ett ämne i podcasten “All-In” som riskkapitalisten Chamath Palihapitiya driver tillsammans med Jason Calacanis när den senare hyllade Joe Bidens politik för Kina.

USA annonserade i december en diplomatisk bojkott mot de olympiska spelen på grund av ”pågående folkmord och brott mot mänskligheten i Xinjiang och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna.”

Men Palihaptiya höll inte med, och det inledde en ordväxling som nu får hård kritik, rapporterar CNBC.

Palihaptiya: ”Låt oss vara ärliga, ingen, ingen bryr sig om vad som händer med uigurerna, okej? Du tar upp det för att du verkligen bryr dig. Och jag tycker att det är väldigt skönt att du bryr dig.”

Calacanis: ”Va? Vad menar du att ingen bryr sig?”

ANNONS
ANNONS

Palihapitiya: ”Vi andra bryr oss inte. Jag säger bara en mycket hård sanning.”

Calacanis: Vänta, du personligen bryr dig inte?

Palihapitiya: Jag säger en mycket hård sanning, okej? Av alla saker som jag bryr mig om. Ja, det är under min linje. Okej, av allt jag bryr mig om är det under min linje.”

Palihapitiya: ”Varje gång jag säger att jag bryr mig om uigurerna ljuger jag egentligen om jag inte bryr mig. Och så, jag föredrar att inte ljuga för dig och berätta sanningen för dig, det är inte en prioritet för mig.”

Palihapitiya berättade vidare att han tycker att andra saker är viktigare att bry sig om, som försörjningskedjan, klimatförändringarna, USA:s haltande hälsovårdssystem och de potentiella ekonomiska effekterna av en kinesisk invasion av Taiwan.

Under måndagen fick han dock pudla efter att ha fått hård kritik. I ett inlägg på twitter ber han om ursäkt för att det framstod som att han ”saknade empati”, och tillade:

ANNONS
ANNONS

”Som flykting flydde min familj ett land med sina egna mänskliga rättigheter, så det här är något som i hög grad är en del av min levda erfarenhet. För att vara tydlig är min övertygelse att mänskliga rättigheter är viktiga, oavsett om det är i Kina, USA eller någon annanstans. Punkt.”

Läs mer: Billionaire investor Chamath Palihapitiya says ‘nobody cares’ about Uyghur genocide in China [CNBC]

Läs även: Tesla öppnar i Xianjiang – får hård kritik [Dagens PS]