Fastighetsbolaget SBB köper 70 procent av aktierna i Riksbyggens hyresrättsbolag Unobo. Prislappen hamnar på drygt 2 miljarder kronor.

ANNONS

Affären stod klar under onsdagen – där Riksbyggen blir kvar som ägare till 30 procent och där SBB alltså köper 70 procent av aktierna i Unobo.

”När den här möjligheten dök upp med ett sådant fint bestånd som Riksbyggen har byggt upp genom åren, så tyckte vi att det var en bra affär både för oss och Riks­byggen”, säger SBB:s vd Ilija Batljan till Di.

Unobo äger 5 400 lägenheter med en fjärdedel i Linköping, där de årliga hyresintäkterna totalt uppgår till 432 miljoner kronor.

Storsatsar på bostäder

Med Unobo satsar SBB ännu mer på bostäder.

Den största delen av SBB:s hyresintäkter kommer annars från sam­hällsfastigheter som skolor och äldreboenden, medan omkring 16 procent har kommit från bostäder under det senaste året.

”Vi tror att vi kan fortsätta växa när det gäller hyres­rätter. Det är stora behov och vi har en starkt finansiell ställning och en stark förvalt­ningsorganisation som klarar av att växa beståndet”, säger Ilija Batljan.

ANNONS
ANNONS

Stark start

Året har börjat bra för SBB – som under våren har sålt kontorsfastigheter för 3 mil­jarder kronor och samtidigt förvärvat samhälls­fastigheter för samma summa.

Vid utgången av det första kvartalet hade fastighetsbolaget likvida medel om 12,4 miljarder kro­nor.

”Vi har en väldigt stor kassa samtidigt som vi navi­gerar och balanserar för att kunna göra bra affärer och stärka vår rating”.

Vill nå högre kreditbetyg

Men kreditratingen är en återkommande huvudvärk för Ilija Batljan. De senaste åren har han försökt nå högre kreditbetyg för att få bättre till­gång till kapitalmarknaden.

SBB:s mål är att nå upp till BBB+ rating senast under första halvåret 2021, men det har inte nåtts eftersom bolaget hittills bara fått betyget BBB­ hos de två insti­tuten S&P och Fitch.

”Vi kan bara påverka det vi kan påverka, det vill säga pre­sentera starka nyckeltal. Vi har vår rapport om två veckor och då blir det examensdags”, klargör Ilija Batljan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: SBB med Ilija Batljan är nu största ägare i JM