Dagens PS

Mexikos president: Skapa fond för fattiga på 8 500 miljarder

Fond för fattiga
Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador vill se en fond för världens fattiga. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 nov. 2021Publicerad: 10 nov. 2021

Mexikos president vill lägga 8 500 miljarder kronor i en fond för världens fattiga, som ska betalas av de rikaste individerna och företagen i världen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett tal inför FN:s säkerhetsråd föreslog Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador att skapa en fond för att hjälpa världens fattiga på en biljon dollar, motsvarande 8 500 miljarder svenska kronor.

ALMO, som han är känd som, uppmanade rika nationer och individer att göra direkta kontantöverföringar till världens fattigaste 750 miljoner människor och sa att en global folkräkning av fattigdom kan starta nästa år för att avgöra vilka individer som skulle kvalificera sig, skriver Bloomberg.

4 procent av intäkterna från de 1 000 rikaste

Hans förslag till ett globalt initiativ går ut på att 4 procent av intäkterna från världens 1 000 rikaste individer samt de 1 000 största bolagen skulle gå till fonden, tillsammans med 0,2 procent av BNP från G20-länderna. Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) föreslås få ansvaret för att skapa fonden samt välja ut vilka som ska få del av den.

“Aldrig i den här organisationens historia har något verkligt väsentligt gjorts för att gynna de fattiga. Men det är aldrig för sent för rättvisa. Nu är det dags att agera mot marginalisering och ta hand om orsakerna, och inte bara konsekvenserna”, säger Andres Manuel Lopez Obrador i sitt tal till FN på tisdagen.

Gick till val på slut på ojämlikhet

Talet om en fond för fattiga var tajmat till att markera Mexikos tillträde som ordförande för FN:s säkerhetsråd. Det är Lopez Obradors andra resa ut ur landet sedan han tillrädde som Mexikos president 2018. Han kom till makten på löften om att få slut på ojämlikheten i sitt eget land men har hållit fast vid planerna för strama utgifter under pandemin.

Andres Manuel Lopez Obrador har också riktat stark kritik mot andra länder som inte delat med sig av mer vaccin och har avböjt att delta i internationella möten, inklusive FN:s klimatkonferens i Glasgow.

Läs även: Klassbekämpare blir ny president i Mexiko

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS