Psykologin på börsen hindrar dig som investerar från att göra de bästa affärerna. Tidningen Aktiespararens senaste nummer listar tre mentala fällor på börsen att undvika. 

annons
annons

Det är en text författad av tidningen Aktiespararens huvudredaktör Carl-Henrik Söderberg som listar tre klassiska misstag som investerare gör på grund av mentala fällor.

Den första mentala fällan som många går i, enligt Aktiespararen, är att köpa in sig mer i förloraraktier för att få ned den genomsnittliga köpkursen så att förlusten ska se mindre jobbig ut.

”Gör tvärtom!”

Fälla nummer två som tidningen listar är att jaga bekräftelse på sina egna förutfattade uppfattningar. Denna bekräftelsebias gör att man bortser från information som talar mot gjorda investeringar.

”Gör tvärtom! Utmärkande för en bra investerare är att hen ständigt ifrågasätter sina positioner”, skriver Carl-Henrik Söderberg.

Titta inte på inköpskursen

Nummer tre av mentala fällor på börsen är enligt Aktiespararen att hänga upp sig på inköpskursen, och sedan vägra sälja förrän aktien åtminstone ligger jämnt upp på det pris man köpt den för.

”Undvik detta irrationella beteende genom att fråga dig själv om du hade kunnat köpa aktien till dagens lägre kurs”, är tipset.

ANNONS
ANNONS

Tidningen Aktiespararen är en medlemstidning för medlemmar i Sveriges Aktiesparares Riksförbund.

Läs mer: Aktiespararna sågar utköp: Köparna går ”köksvägen” – Dagens PS