Dagens PS

Meme-aktier tillbaka som vinnare

meme-aktier
Meme-aktier är tillbaka, påstår en analytiker på BTIG. (Foto: Unsplash)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 juli 2023Publicerad: 12 juli 2023

Investerare fascineras återigen av meme-aktier när de letar aktier, vilket i processen hissar ”röd flagg” för S&P 500-index.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ett delvist osäkert läge på aktiemarknaden just nu och det kan föranleda ett annat agerande, säger Jonathan Krinsky hos BTIG till Bloomberg.

Investerarna bör förbereda sig på några svaga dagar på den breda aktiemarknaden, menar han.

Klättrat 10 procent

Däremot har Solactive Roundhill Meme Aktieindex, med värdepapper som Rivian Automotive Inc. och Riot Platforms Inc., klättrat mer än 10 procent i närtid. Samtidigt har Consumer Staples Select Sector SPDR Fund gått ner 1,3 procent, påpekar Krinsky.

Under de senaste 18 månaderna har skillnaden mellan de två varit 10 procentenheter eller mer nästan 20 gånger, och S&P 500 har varit lägre ett par dagar senare i över hälften av dessa tillfällen, noterar analytikern.

Som ett tveeggat svärd

“Det är ett som tveeggat svärd”, skriver Krinsky till sina kunder. “När vi ser en ökning av denna storlek, särskilt i förhållande till en defensiv grupp som konsumentvaror, indikerar det ofta en jakt på det som inte har rört sig och kan röra sig mest, och detta är ofta slutet på flytten.”

Förra gången meme-indexet överträffade konsumentvaror med tvåsiffriga siffror på tre dagar, sjönk S&P 500 med 4,5 procent under de följande 20 dagarna, visar BTIG-data.

ANNONS

Om trenden håller i sig kan det, enligt analytikern, vara så att investerare kan dra fördel av läget.

Stora vinster

Krinsky påpekar också att endast tre av de 25 meme-indexbolagen har fallit sedan i torsdags, medan stora vinster för Carvana Co., Riot Platforms och Upstart Holdings Inc. har visat väg i uppgången.

Läs mer: Honkongbörsen i täten på börserna i Asien

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS