Rysslands ex-president Dmitrij Medvedev hotar Nato med ett tredje världskrig samtidigt som Ryssland utfört en robotattack mot ett köpcentrum i Ukraina.

ANNONS

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskij befann sig upp till 1 000 människor i det köpcentrum i industristaden Krementjuk i centrala Ukraina på måndagen när det utsattes för den ryska robotattacken.

Ett första telegram från Dmytro Lunin, chef för Poltavaregionens militäradministration, rapporterar om minst 15 döda och 58 skadade men dödssiffran kan komma att stiga, berättar CNN och citerar Zelenskij som i sitt nattliga videosamtal sade att ”förlusterna kan bli betydande”.

Betydligt fler människor än vad som nu är känt kan enligt den ukrainska presidenten ha dödats och hamnat under spillrorna av den en hektar (10 000 kvadratmeter) stora byggnaden, som stacks i brand vid flyganfallet och uppges ha blivit ”uppslukad av eld”.

Ukrainas president: Ett terrorattack av historiska mått i Europa

Ukrainas president beskriver den ryska militärattacken mot ett civilt mål som en terrorattack i Europa som dessutom inföll när G7-ledarna träffades i Tyskland och under toppmötet diskuterade hur västländerna ska fortsätta svara på Rysslands invasion av Ukraina.

Från toppmötet sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att det ryska missilanfallet på ett köpcentrum med intet ont anande kvinnor och barn än en gång vittnar om den ryske ledaren Vladimir Putins ”grymhet och barbari”.

ANNONS
ANNONS

USA:s president Joe Biden fördömer i en tweet attacken medan Frankrikes president Emmanuel Macron kallar den en ”styggelse”, rapporterar CNN.

Ukrainas utrikesminister, Dmitro Kuleba, skriver på Twitter att ”Ryssland är en skam för mänskligheten” och efterlyste samtidigt mer stöd från västmakterna i form av vapen och utökade sanktioner mot Ryssland.

Medvedev viftar med ett tredje världskrig

Ryssland uppges fortsatt vinna terräng i striderna i östra Ukraina och Rysslands tidigare president, Dmitrij Medvedev, deklarerar att om Nato gör intrång på Krim tolkas det som en krigsförklaring som kan utlösa ett tredje världskrig, uppger Reuters.

”Och om detta görs av en Nato-medlemsstat betyder det konflikt med hela den nordatlantiska alliansen; ett tredje världskrig. En fullständig katastrof”, är budskapet från Medvedev, som i dag är vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd.

Medvedev hotade även Sverige och Finland med ”vedergällningsåtgärder” om länderna går med i Nato, det kan leda till att Ryssland stärker sina gränser mot Sverige och Finland med utplacerade missiler ”på deras tröskel”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nato kapprustar – ska skrämma bort Putin [Dagens PS]

Läs mer: Nato planerar enorm upprustning mot Ryssland [Dagens PS]

Läs vidare: USA: Putins strategi har redan misslyckats [Dagens PS]