Att kuppa i direktsändning tillhör inte vanligheterna i Rysk tv. Under måndagen lyckades en kvinnlig medarbetare på statligt styrda Kanal 1 dock att göra just det. 

ANNONS

Kupp på Kanal 1

Det var nog en och annan rysk tv-tittare som tappade hakan under måndagskvällen, då en kvinnlig medarbetare på ryska Kanal 1 avbröt en pågående nyhetssändning, skriver bland andra Bloomberg och SVT.

Utrustad med ett stort plakat dök kvinnan upp i rutan bakom nyhetsuppläsaren med ett tydligt budskap: Stoppa kriget, de ljuger för er, skriver Bloomberg.

En motattack som kommer i en tid då alla former av sanningar som avviker från statens straffas hårt. Inte minst när det kommer till att kalla kriget för vad det är.

Kontrollerar sociala medier

Som ett led i detta kontrollerar Vladimir Putin numera ryssarnas källor till oberoende information från sociala plattformar. Däribland Facebook och Twitter, skriver Bloomberg.

Ytterligare ett effektivt verktyg är Kanal 1 som dagligen skriver om historien för mer än 140 miljoner ryssar.

Kvinnan som enligt uppgift ska ha arbetat som redaktör på tv-kanalen, greps inte helt förvånande kort därpå av rysk polis, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

I samband med kuppen spreds även ett inlägg på sociala medier där hon sade att hon skämdes över att ha spridit Kremls propaganda, skriver SVT. 

ANNONS
ANNONS

Nu utreder Kreml-vänliga Kanal 1 händelsen. Enligt Tass kan kvinnan komma att åtalas för att ha misskrediterat Rysslands väpnade styrkor och därmed dömas till böter eller fängelse.

Det enligt en nyligen instiftad lag som förordar att man kallar kriget för en ”militär specialoperation.”

Läs även: Kina ute i Kylan om de stöttar Ryssland [Dagens PS]