Att gå in och bistå Ryssland i kriget mot Ukraina kan komma att stå Kina dyrt. Det säger Robert Daly chef för Kissinger-institutet, till CNBC, och tillägger även att Kinas möjligheter är ytterst begränsade.

ANNONS

Skadat anseende

De rykten som florerat om att Kina skulle bistå Ryssland med vapen till kriget i Ukraina, kan om de skulle visa sig stämma, vara förödande för Kinas framtida anseende.

Det säger den politiske analytikern Robert Daly chef för Kissinger-institutet i USA till CNBC. Han menar även att Kinas möjligheter att göra skillnad är förhållandevis små, skulle de göra slag i saken och faktiskt backa upp Ryssland.

Kina mötte USA

Under måndagen hölls ett sju timmar långt möte i Rom mellan den kinesiske rådgivaren Yang Jiechi och USAs säkerhetsrådgivare Jake Sullivan, under vilket USA lyfte sin oro över Pekings eventuella försök att bistå Ryssland, både när det gäller krigsmateriel och att dämpa globala sanktioner.

Detta sedan rapporter inkommit att Moska bett Kina om bland annat pansarfordon och drönare. Något som dock dementerades å det bestämdaste av det kinesiska utrikesministeriets talesman Zhao Lijian, som refererade till uppgifterna som skadlig desinformation, enligt CNBC.

Vidare förespråkade Zhao återhållsamhet och diplomati från alla parter, enligt CNBC.

Moskva paria

När det gäller just information är det enligt Robert Daly ett slag som Putin förlorat. När stora delar av världens ser honom som ondskan själv spiller det även över på Moskva, som blir en paria.

”Kina måste fråga sig själv om det är den sidan som de vill stå på”, sade Daly till CNBC.

Eftersom det just nu inte finns tillräckligt med bevis som stärker huruvida Kina tillhandahållit militär hjälp eller inte är följdfrågorna många. Det finns även de som anser att det är en skillnad mellan att uttrycka en vilja om att ge hjälp kontra att faktiskt ge den.

Globala ringar på vattnet

Skulle det visa sig att Kina har gjort det senare är det en handling som kommer att skapa ringar på vattnet globalt.

ANNONS
ANNONS

På konsultföretaget Eurasia Group var man under måndagen fortsatt hoppfulla och sade sig finna det osannolikt att Kina bistår Ryssland med vapen i en konflikt där de hittills förespråkat neutralitet, skriver CNBC.

Om Kina trots detta stöttar Ryssland med militär hårdvara eller dödliga vapen säger Eurasia Group att det vore ”chockerande” och skulle skapa enorma sprickor mellan Kina och västvärlden.

Läs även: Skräcken i Polen kryper allt närmare [Dagens PS]