I de krigshärjade delarna av Ukraina har människohandeln ökat, ukrainska flyktingar är särskilt sårbara när de söker skydd och säkerhet.

ANNONS

När mer än ett halvår gått sedan Ryssland startade sitt oprovocerade krig i Ukraina blir det krigshärjade landet mer sårbart för människohandel. 90 procent av de uppskattningsvis 12 miljoner människor som flydde från Ukraina när Ryssland invaderade är kvinnor och barn och de är människohandelns primära offer, det rapporterar Business Insider.

Mendy Marsh, humanitär hjälparbetare, säger till Insider att av allt våld som kvinnor och flickor utsätts för världen över är det lilla vi vet bara toppen av isberget. Två källor vid humanitära frivillighetsorganisationer i samarbete, kallad Voice, säger till Insider att antalet människor som påverkas av människohandel misstänks växa snabbt över hela Europa.

Människohandel fanns i Europa redan innan kriget

Den europeiska organisationen Voice är ett nätverk som fokuserar på att hjälpa sina 87 medlemsorganisationer. De kopplar samman organisationer med varandra och med Europeiska kommissionen för humanitärt bistånd, samt skapar rapporter och publikationer om humanitära behov.

”Trafficking, inklusive trafficking för sexuellt utnyttjande, var en förankrad verklighet i regionen före kriget”, säger Mendy Marsh, medgrundare och verkställande direktör för Voice till Insider, och tillägger att verkligheten förvärras.

Sexuellt våld används som vapen av ryska trupper

Förutom den ökande människohandeln rapporterar ett ökande antal kvinnor att ryska trupper har använt sexuellt våld som vapen i hela Ukraina. Mendy Marsh säger till Insider att det, trots att rapporteringen har ökat, är omöjligt att spåra den fulla omfattningen av sexuellt våld och människohandel.

Hon menar att det inte enbart är de individer som är kvar i Ukraina som är sårbara för människohandel utan även de som flytt till Ukrainas grannländer Belarus, Moldavien, Polen, Rumänien, Slovakien och Ungern.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Flyktingkrisen fördubblas – chocksiffror från Världsbanken [Dagens PS]