Handelsbankens ex-vd Pär Boman, som blev ordförande i SCA och även i Handelsbanken, skulle städa upp efter alla skandaler med lyxjaktresor som utlöste en maktkamp i sfären. Boman utsattes då för dödshot och spionage, berättar SVT:s Uppdrag granskning.

ANNONS

Det ska sägas att Pär Boman, som fick namnet Mr Clean i medier, också hade smolk i bägaren när han lovade tvätta sfärens smutsiga byk.

Boman teg om att han själv hade gjort en lyxig jaktresa till Spanien, en födelsedagspresent till den då så mäktige Sverker Martin-Löf som fyllde 70 år, enligt Uppdrag granskning.

Tidningen Svenska Dagbladet var först ut med att avslöja att skogsbolaget SCA bekostat dyra jaktresor i privatjet och andra exklusiva förmåner till direktörer och familjemedlemmar i SCA, Handelsbanken och Industrivärden – med Sverker Martin Löf som huvudrollsinnehavare i skandalerna.

Sverker Martin-Löf tvingades sedan bort i den infekterade maktstrid som skandalerna förde med sig, även Anders Nyrén fick gå från Industrivärden i kölvattnet av skriverierna.

Men Pär Boman sitter än i dag kvar som styrelseordförande i både SCA och Handelsbanken.

Boman: ”Öppen och transparent”

Pär Boman menar att han besvarat de frågor han fick, där och då, och anser att han varit ”öppen och transparent”. Men han har aldrig tidigare sagt ett ord om den känsliga jaktresan till Spanien i SCA:s affärsplan i oktober 2014.

ANNONS
ANNONS

Förutom ”födelsedagsbarnet” Sverker Martin-Löf flögs sex direktörer och en styrelseledamot i Handelsbanken till en spansk jaktgård. Jakten dominerade under resan, som gick under rubriken konferens.

Så här kommenterar Pär Boman frågan från SVT:s UG om varför han tigit om jaktresan till Spanien:

”Om jag hade fått frågor, kan du redogöra för alla dina resor, så hade jag väl svarat på dem. Om man beskriver det så som du beskriver det så skulle jag tro att många hade sagt att ’vi ska inte ha Pär Boman i den här rollen. Det är bättre att han är kvar som VD på Handelsbanken’. Eller kanske inte ens det. Vad vet jag?”

Förundersökningen lades ner

Riksenheten för korruption inledde en förundersökning om misstänkta brott kopplade till SCA:s lyxjaktresor till sfärens direktörer och familjemedlemmar.

Men utredningen lades senare ner. Det ska dock tilläggas att det var först efter den inledda förundersökningen som Industrivärden skickade ut fakturor för jaktresan till Spanien.

SCA stod för övrigt för notan för flyget i privatjet, omkring en halv miljon kronor, berättar Uppdrag granskning.

ANNONS
ANNONS

”När jag sitter nu sex år senare och tittar tillbaka på den så kan jag ju konstatera att varken SCA eller Industrivärlden skulle arrangera en sådan här resa i dag. Det är ingen tvekan om det”, säger Pär Boman, som alltså blev föremål för både dödshot och spionage i samband med maktstriden i sfären 2015.

Enligt UG satte SCA ett privat säkerhetsföretag med kopplingar till grov kriminalitet att spana på Pär Boman under den här tiden.

Fick spikar i däcken – ”riktigt smutsigt”

Boman utsattes även för dödshot och fick spikar i däcken på sin bil, dessutom fick han mejl från Sverker Martin Löfs son, Jonas Martin-Löf, om han ville ha  komprometterade bilder från en luxuös jakt i norra Andalusien, vilket Boman själv tillstår i UG-programmet kunde ha blivit hans eget fall.

Pär Boman hade blivit styrelseordförande i SCA och gått ut och lovat att han skulle gå till botten med skandalerna. Han tog tydligt avstånd från Sverker Martin Löf och lanserade finansmannen Fredrik Lundberg, Sverker Martin-Löfs ”fiende”, som ny ordförande i Handelsbankens maktbolag Industrivärden.

”Det är en kupp. Jag har ingen makt utan det har Boman och Lundberg. Finns det något mera kuppartat man kan tänka sig”, kommenterade Sverker Martin-Löf händelsen i SVT.

Efteråt eskalerar det i hoten och spionaget från privata säkerhetsbolag mot Pär Boman.

ANNONS
ANNONS

”Det var riktigt smutsigt”, säger en källa till UG som uppger att Säpo kopplades in och att Boman tvingades leva med livvakter.

Pär Boman vill i dag inte kommentera saken mer än att det var ”tråkigt”, bland annat av hänsyn till sin familj som han gett ett löfte.

Även Fredrik Lundberg utsattes för spionage under den här tiden, enligt UG.

Detta var innan maktskiftet i sfären 2015.

SCA:s kommunikationschef Björn Lyngfelt säger att han inte har någon ”som helst kännedom om” detta, och Sverker Martin-Löf bedyrar sin oskuld och säger till SVT:s UG att det är ”möjligt att någon annan” i SCA:s organisaion satte i gång spaningarna mot Pär Boman och Fredrik Lundberg.