Dagens PS

Maktkamp om nyckelpost: Vi blev utfrysta av huvudägarna

Låsningen i bolaget måste lösas innan bolagsstämman. Liselott Ledin (till vänster) avgick från valberedningen i protest. Foto: Alecta/ Bild: Assa Abloy
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 23 dec. 2022Publicerad: 23 dec. 2022

Efter en oemotsvarad låsning avgår bolaget Assa Abloys valberedning, i protest mot huvudägarna som försöker styra valberedningen, enligt uppgift. Nu avslöjas maktkampen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Huvudägarna har i det här fallet stängt ute de övriga medlemmarna i valberedningen”, säger Marianne Nilsson på Swedbank Robur, som är en av de avgående valberedarna.

Bakom lyckta dörrar har det rasat en maktkamp om ordförandeposten i Assa Abloy – nu visas den upp för allmän beskådan.

I ett pressmeddelande anklagar Swedbank och Alectas representanter i bolagets valberedning huvudägarna för maktfullkomlighet.

Dagens PS har varit i kontakt med huvudägarna, men de vill inte kommentera anklagelserna:

“Vi har inga ytterligare kommentarer”, hälsar Johan Hjertonsson, VD för Latour som är största ägare med över 29 procent av aktierna, i ett skriftligt svar.

Även Schörling, som är näst största ägare, har fått möjlighet att uttala sig men har ännu inte återkommit.

Maktkamp på vid gavel

“Det går inte att genomföra ett meningsfullt valberedningsarbete”, menar Marianne Nilsson och Liselott Ledin, som företräder bolagen, och meddelar därmed även att de lämnar sina uppdrag i Assa Abloy på fredagen innan jul.

ANNONS

Deras jobb har tills nu varit att tillvarata samtliga aktieägares intressen, uppger de i ett pressmeddelande. Men det går inte när huvudägarna försöker manipulera valberedningen att bara rikta in sig på de två största ägarna när det gäller jakten på en ny ordförande.

Även Norske banks representant avgår från valberedningen.

Dagens PS har fått kontakt med Marianne Nilsson, som representerar Swedbank Robur. Swedbank Robur sitter med i nästan 100 valberedningar.

“Vi vill verka för ett professionellt och systematiskt valberedningsarbete i alla ägares intresse”, säger hon till Dagens PS.

Att alla ägares intressen tas till vara är centralt i svensk bolagspraxis, menar hon.

“Den svenska modellen med ägarledda valberedningar har vi aktivt varit med om att utveckla och den har blivit en hörnsten i den svenska bolagsstyrningsmodellen”.

Men det har inte respekterats denna gång, menar hon.

Men vi tar det hela från början:

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Svensk-finskt bolag

Assa Abloy är Sveriges ledande företag vad gäller nyckeltillverkning, lås och kodlås. Företaget är resultatet av svenska Assa, som ägs a Securitas, det finska företaget Abloy, slogs samman 1994.

Företaget är aktivt i 70 länder och anställer uppskattningsvis över 50 000 människor världen över. Ett stort miljardföretag med andra ord, med de två huvudägarna Latour och Melker Schörling AB som tillsammans står för lejonparten av aktieinnehavet.

Lars Renström avgår

På torsdagen meddelade Assa Abloys sittande ordförande Lars Renström att han avbryter sin återvalskampanj för nyckelpositionen inför årsstämman i januari 2023.

Det har lett till en låsning i bolaget mellan huvudägarna och valberedningen. Latour och Melker Schörling anser nämligen att den nya ordföranden måste komma från de två storägarna, enligt kritikerna – som nu alltså lämnar valberedningsuppdraget i protest.

Låst läge

Skandalen som uppdagats kommer plötsligt. Såhär står det i protesten:

ANNONS

”Huvudägarna Latour och Melker Schörling AB har meddelat oss institutionella ägare att de inte avser att ha en sedvanlig, professionell sökprocess efter en ny styrelseordförande i Assa Abloy, utan att detta är en fråga för de två huvudägarna”.

De båda valberedningsledamöterna är besvikna:

“Vi beklagar detta eftersom det är ett allvarligt avsteg från det ägarstyrningsarbete och den modell som vi institutionella ägare värnar. Med huvudägarnas inställning går det inte att genomföra ett meningsfullt valberedningsarbete som tillvaratar samtliga aktieägares intressen. Därför har vi beslutat oss för att lämna valberedningen i Assa Abloy.”

I intervju med Dagens PS förtydligar Marianne Nilsson hur de menar. Det finns en svensk praxis där alla ägares intressen ska tas till vara. Men det har inte gjorts i Assa Abloy:

“Det som har skett i Assa Abloy är ett beklagligt avsteg från denna trend. Vi har fått tydliga signaler att huvudägarna Latour och Melker Schörling AB anser att nomineringen av styrelseordföranden är en fråga som bara angår huvudägarna”, säger hon.

Latour kontrollerar 29,4 procent av rösterna och 9,5 procent av kapitalet i Assa Abloy medan Melker Schörling äger 10,9 procent av rösterna och 3,1 procent av kapitalet. Swedbank Robur är tredje största ägare med 3,8 procent av aktierna medan Alecta är nionde störst med 2,3 procent.

Utfrusna

Hon hade velat se en process som respekterade alla ägare, inte bara huvudägarna:

ANNONS

“Från institutionellt håll ser vi denna hantering som en viktig del av valberedningsprocessen med utvärderingar, kravprofiler och diskussion av vad bolaget behöver och en förankring i ägarkretsen. Huvudägarna har i det här fallet stängt ute de övriga medlemmarna i valberedningen”, säger Marianne Nilsson.

Läs mer om maktkamp:

Usel månad för teknikaktier

Wall Street redovisar katastrofsiffror för året

Pressat Tesla ger rabatter – köpare sviker

Storbanken: Hopplöst för amerikanska aktier 2023 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS