Amerikanska aktier har inte varit så illa ute sedan finanskrisen 2008. Det säger Michael Wilson, strateg hos Morgan Stanley. Det blir värre än vad många har väntat sig, tror han. Men den som vill investera ska satsa på basvaror.

ANNONS

Michael Wilson säger i en intervju med Bloomberg att amerikanska aktier står inför sitt värsta år sedan finanskrisen och att det samma kan gälla de amerikanska bolagens vinster.

Vill man ändå investera är det bolag som tillhandahåller nödvändiga saker som gäller. Hälsovård, stapelvaror och förnödenheter kommer fortfarande att sälja bra, medan andra sektorer kommer att backa, förutspår Wilson.

Det gäller inte minst de techbolag som har varit det amerikanska näringslivets stolthet.

Nedgångsspiral på amerikanska aktier

Hur det slutar är inte på något vis självskrivet. Men en negativ spiral är inte omöjlig om vinstmarginalerna börjar sjunka. Då börjar en andra slakt av börsvärdena.

”Vårt råd – utgå inte ifrån att marknaden börjar prissätta resultaten förrän de faktiskt finns på plats”, säger Wilson till Bloomberg.

Han menar att det mesta pekar på en försvagning i amerikansk ekonomi just nu. Aktieriskpremien på amerikanska aktier är lägre än 2008 och i genomsnitt tror Morgan Stanleys team på att vinsten per aktie kommer att ligga på 180 dollar – inte på 231 som analytikerna har förväntat sig.

ANNONS
ANNONS

Möjligheten finns att S&P 500  sjunker till omkring 3000 punkter, eller 22 procent, nästa år. Men trots nedgången blir det ingen lågkonjunktur som liknar 2008, eftersom bostadsmarknaden inte är lika osäker, skriver Bloomberg.

Läs också:

Big Tech: Tusentals miljarder upp i rök [Dagens PS]