Enligt finansminister Janet Yellen måste USA:s skuldtak höjas inom två veckor – annars hotar landet att kastas in i en lågkonjunktur.

ANNONS

Den amerikanska finansministern Janet Yellen menar att deadline för ett höjt skuldtak i USA går ut den 18 oktober.

Innan dess måste kongressen klubba ett höjt skuldtak. Om kongressen misslyckas med det riskerar USA att dras in i en lågkonjunktur, enligt Yellen, rapporterar CNBC.

”Det skulle vara katastrofalt att inte betala regeringens räkningar”, sade Yellen på tisdagen.

President Joe Biden uppmanade i måndags kongressen att godkänna en höjning av skuldtaket denna vecka för att undvika ekonomiskt kaos. Samtidigt anklagade han senatens minoritetsledare, republikanen Mitch McConnell för att vara den som ytterst står i vägen för en lagstiftning som gör att USA:s lånetak kan lyftas.

Så högt är skuldtaket i dag

”En meteor är på väg att krascha in i vår ekonomi. Demokraterna är villiga att göra allt arbete för att stoppa den. Republikanerna måste bara låta oss göra vårt jobb. De behöver bara flytta på sig. Vill du inte hjälpa till att rädda landet? Gå ur vägen så att du inte förstör det”, sade Biden i ett tv-sänt tal, vilket Dagens PS berättade om.

Finansminister Yellen har i flera veckor varnat för vad en utebliven höjning av skuldtaket får för konsekvenser.

Landets skuldtak nådde maxnivån i slutet av juli.

ANNONS
ANNONS

Det är endast kongressen som kan höja eller sänka skuldtaket på 28,4 biljoner dollar.

Det har aldrig hänt i modern tid att USA inte klarat att betala sina ekonomiska åtaganden. Om det blir så nu väntas det påverka hela världsekonomin.