Kinas ledare Xi Jinping uppmanar FN-chefen inom mänskliga rättigheter Michelle Bachelet att inte styra över andra länder. Bachelet besöker Xinjiang, där den kinesiska regeringen anklagas för brott mot mänskliga rättigheter mot den muslimska minoriteten.

ANNONS

Peking har vid flera tillfällen nekat till samtliga anklagelser som bland annat innefattar tvångsarbete och tvångssterilisering, skriver CNN.

Xi Jinping sågar FN-chefen

Istället går nu Xi Jinping till motattack där han under onsdagen i ett videosamtal med Michelle Bachelet sa att det ”inte finns något behov av predikanter för att styra andra länder.”

Kritiker hävdar samtidigt att besöken kan användas som ett politiskt verktyg för Xi Jinping som vill visa sig stark inför sin egna befolkning medan han förbereder sig för en tredje mandatperiod.

”När det gäller frågan om mänskliga rättigheter är inget land perfekt”, uppgav Jinping vidare och betonade att ”predikanter” lätt kan ”politisera frågan, praktisera dubbelmoral och använda det som en ursäkt för att blanda sig i andra länders inre angelägenheter”, enligt det kinesiska statliga TV-bolaget CCTV.

Ingen FN-chef inom mänskliga rättigheter har besökt Kina sedan 2005 så även om det är efterlängtat så är det inte särskilt troligt att Bachelet kommer få resa runt på egen hand och prata med vem hon vill. Det kommer vara en hårt hållen resa, där de kinesiska myndigheterna redan har uppgett att de vill hålla den sluten på grund av covid, vilket innebär att inga journalister får resa med FN-chefen.

Resan är ett misstag

Enligt USA:s utrikesdepartements talesman Ned Price var det ett misstag att gå med på ett besök under de här omständigheterna eftersom Bachelet inte kommer kunna få en fullkomlig bild av ”grymheterna, brotten mot mänskligheten och folkmordet” i regionen.

ANNONS
ANNONS

”Vi har inga förväntningar på att Kina kommer att ge den nödvändiga tillgången som krävs för att genomföra en fullständig, omanipulerad bedömning av mänskliga rättigheter i Xinjiang”, säger han.

Läs även: Kinas ledare inte överens om covidstrategin [Dagens PS]